Expozice Bedřich Smetana (1824–1884) - Muzeum Bedřicha Smetany

1.1.2024, 10:00 – 31.12.2024, 17:00

V pořadí již třetí expozice v historii Smetanova muzea byla zpřístupněna v roce 1998. Obsah expozice zachovává klasickou monografickou podobu, koncentrovanou na život a dílo zakladatele české národní hudby, výtvarné řešení je však veskrze netradiční.

Cena vstupenky: 30-50 Kč
Expozice Bedřich Smetana (1824–1884) - Muzeum Bedřicha Smetany
  • Adresa:
    Novotného lávka 1
    Praha 1 110 00

Prostory jsou tematicky i architektonickým řešením rozčleněny do čtyř částí. 
První je věnována Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze 1. poloviny 19. století a jeho pětiletému působení v Göteborgu ve Švédsku, na něž navázaly jeho koncertní cesty do Německa a Holandska.

Druhá část expozice zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862–1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života (např. činnost v některých uměleckých spolcích, obnovení tradice filharmonických koncertů, působení v čele opery Prozatímního divadla).

Ve třetí části je pojednáno poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Smetanovým stěžejním dílům jsou věnovány „partitury“ s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech, které je možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby podle vlastního výběru návštěvníka.

V expozici jsou také vystaveny v kopiích ukázky ze Smetanovy korespondence, deníků a notových rukopisů, množství dobových vyobrazení a dalších dokumentů. V originálech jsou tu portréty Smetany a dalších členů rodiny, některé jeho osobní památky a čestné dary, které dostal od svých ctitelů, a klavír ze Smetanova majetku.