Grál! První inscenované celovečerní vyprávění spolku StorytellingCZ v Divadle NoD

9.2.2024, 19:30 – 21.4.2024, 21:00

Už jste někdy potkali profesionálního vypravěče příběhů? Druhou premiérou letošní sezony Divadla NoD bude spolupráce se spolkem StorytellingCZ. Umělecké vedení NoDu Janek Lesák & Natálie Preslová Strýčková přizvalo ke spolupráci Justina Svobodu, aby vám společně ukázali, že celovečerní vyprávění může být i výjimečným divadelním zážitkem. Premiéra se uskuteční ve středu 11. 10. od 19:30 v Divadle NoD.

Cena vstupenky: 270-1000 Kč
Grál! První inscenované celovečerní vyprávění spolku StorytellingCZ v Divadle NoD
  • Adresa:
    Dlouhá 33
    Praha 1 110 00

Celovečerní vyprávění jednoho z nejslavnějších evropských příběhů všech dob, příběhu o svatém grálu, doprovodí živá hudba Kyrilla Jakovleva. Zážitek z vyprávění podpoří také zapojení světelného a zvukového designu. Režijně a dramaturgicky se na projektu podílí Janek Lesák a Natálie Preslová Strýčková (Janek & Natálka).

„Téma hledání a bezhlavého pátrání po něčem, i když si nejsme přesně jistí, po čem, je nám všem nějak blízké. Příběh o grálu výrazně zasáhl do naší skutečné historie. Parsifal, král Artuš, Hitler, Indiana Jones… Možná už jste části toho příběhu někdy slyšeli, ale věděli jste, jak silně je s námi všemi spojený? Náš projekt je „příběhem o příbězích”, o jejich síle a důležitosti pro člověka.” říká Natálie Preslová Strýčková, dramaturgyně projektu.

Spolek StorytellingCZ se zabývá propagací storytellingu, tedy živého vyprávění, v ČR, zkoumá jeho možnosti a zavádí ho jako samostatnou uměleckou a vzdělávací formu do povědomí uměleckých kruhů, školství a široké veřejnosti. Vypravěči, členové sdružení, se věnují živému vyprávění, vedení workshopů, spolupracují s mezinárodní sítí vypravěčů, pořádají dílny pod vedením mezinárodních lektorů a zapojují se do tuzemských i mezinárodních projektů. Jedním z dlouhodobých cílů spolku je vybudování českého storytellingového centra s pravidelným programem.

„Oproti všem uměleckým disciplínám, kterým jsem se kdy věnoval, je živé vyprávění nejautentičtější formou zážitku. Jak pro mě jako pro vypravěče, tak i pro posluchače. Vše se děje teď a tady, v tomto okamžiku, pro konkrétní publikum. Narozdíl od klasického divadla není vypravěč vázán textem, kostýmem a rekvizitami a může spolu s diváky spoluvytvářet příběh, který se nakonec odehrává především ve vnímání diváka. Naším mottem je „vyprávění je kino ve vaší hlavě”. Vždy mě fascinovaly „velké” příběhy a příběh o grálu a Parsifalovi byl vždy jedním z mých nejoblíbenějších, zejména pro jistou naivitu a křehkost hrdiny a tajemství spojené s hledáním zázračného poháru.“ říká Justin Svoboda, vypravěč a propagátor storytellingu, filmový a divadelní herec a moderátor, a dodává: „Grál je, pokud vím, prvním celovečerním představením v Čechách, kde jsou k vyprávění přičleněny hudba a světlo a zejména režie a dramaturgie. Jsem moc rád, že jsme se mohli společně s Natálií, Juditou, Jankem a Kirillem vydat na tuto dobrodružnou a objevitelskou cestu k nalezení grálu.”

Vypráví: Justin Svoboda
Hudba: Kirill Jakovlev
Režie: Janek Lesák
Dramaturgie: Natálie Preslová Strýčková
Lightdesign: Judita Mejstříková
Sounddesign: Matěj Procházka

Premiéra 11. 10. 2023 v Divadle NoD

Více informací na www.nod.roxy.cz

Foto: ©Tereza Veselá