Výstava G. J. Mendel – zakladatel genetiky, šlechtitel, ovocnář - NZM Valtice

1.1.2023 – 31.8.2023, 23:59

Zveme vás na výstavu věnovanou G. J. Mendelovi, zakladateli genetiky, šlechtiteli a ovocnáři, jehož 200. výročí narození si tento rok připomínáme.

Cena vstupenky: 150 Kč

Dne 20. července 2022 uplynulo 200 let od narození ,,Moravana německé řeči“, světoznámého zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Ideální příležitost připomenout si tohoto skromného génia, o kterém se píše v učebnicích biologie napříč kontinenty.

G. J. Mendel byl mimořádná osobnost a méně se o něm ví, že kromě pokusů s hrachem se s velkým zájmem věnoval šlechtění ovocných dřevin nebo okrasných květin. Byl také vášnivým meteorologem. Věděli jste, že jako první člověk na světě vědecky popsal tornádo? S láskou se věnoval i včelaření a pokoušel se vyšlechtit bezžihadlové včely, které by usnadnily práci včelařům.

Nebýt jeho nepřehlédnutelného nadání a inteligence, možná by po otci převzal skromné rodinné hospodářství a živil se jako rolník. Pocházel z chudých poměrů a jistě netušil, že se jednou stane opatem augustiniánského kláštera, nebo že usedne v křesle ředitele Moravské hypoteční banky v Brně. A co víc, že se nesmazatelně zapíše do světových dějin jako zakladatel genetiky.

Zveme vás na výstavu věnovanou této významné osobnosti, která svými objevy položila základy moderního šlechtění a genetiky vůbec.

Kromě toho si na výstavě můžete zkusit poskládat molekulu DNA a seznámit se s její strukturou nebo roztočit dvoumetrové tornádo.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Výstava probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury.