Blues Alive Festival 2023 - Šumperk

16.11.2023, 18:00 – 18.11.2023, 23:59

Mezinárodní hudební festival Blues Alive oznamuje první jména letošního sedmadvacátého ročníku, který se uskuteční od 16. do 18. listopadu v Domě kultury Šumperk.

Cena vstupenky: 2300 Kč
Tommy Castro & The Painkillers
Držitel Blues Music Award v hlavní kategorii Entertainer of the Year za rok 2022, akvizice předních labelů Alligator, Telarc a Blind Pig, jeden z koncertně vůbec nejaktivnějších bluesrockových muzikantů a kytarový virtuos Tommy Castro přijede se svou skvěle sehranou stálou kapelou Painkillers.
 
Jimmy Carpenter Band
Pravidelně se objevujícím jménem v Blues Music Awards, tentokrát v kategorii hráčů na dechové nástroje, je také Jimmy Carpenter. Tento saxofonista a zpěvák je hvězdou doprovodných kapel namátkou Jimmyho Thackeryho, Waltera Wolfmana Washingtona, Tinsleyho Ellise nebo Mikea Zito. Kromě toho však vydal už čtyři vlastní alba, z nichž to poslední The Louisiana Record přijede představit v roce 2023 se svou kapelou do Šumperka.
 
Bernard Allison
Tato velká kytarová hvězda střední generace už dávno vyšla ze stínu svého slavného otce, bluesové legendy Luthera Allisona (po jehož boku se Bernard představil českému publiku před více než třemi desítkami let poprvé) i svých přímých učitelů Johnnyho Wintera a Stevieho Raye Vaughana. Se svojí explozivní kytarovou hrou i schopností vytvořit z koncertu nezapomenutelnou show stojí pevně na svých nohách.
 
Krissy Matthews
Jedním ze zástupců mladé generace bude na Blues Alive 2023 britský kytarista, zpěvák a bluesrockový písničkář Krissy Matthews, jedna z největších ostrovních hvězd žánru, která zaujala legendárního Petea Browna, někdejšího textaře kapely Cream natolik, že s Matthewsem napsal písně na celé jedno album.
 
Delgres
Francouzská kapela ve svém projevu propojuje klasické blues s karibskými rytmy podobným způsobem, jako se to dělá v New Orleans - a není to náhoda, neboť její členové jsou Kreolové. Ostatně, nejviditelnějším nástrojem kapely je suzafon, který v Delgres "tvrdí muziku" stejným způsobem jako u pouličních bandů v Louisianě.