JazzFestBrno - Clayton-Hamilton Jazz Orchestra

12.10.2023, 19:30 – 21:30

Světový big band a český zpěvák na jednom pódiu? Jeden z nejzásadnějších současných jazzových ansámblů se při brněnské premiéře představí ve spojení ušitém festivalu na míru – s Danem Bártou po boku.

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra má za sebou úctyhodných pětatřicet let na scéně. Orchestr dali v polovině 80. let dohromady bratři Jeff (saxofon) a John (kontrabas) Claytonovi společně s Jeffem Hamiltonem (bicí). I po nedávném odchodu prvně jmenovaného do jazzového nebe udává CHJO tón současného big bandového zvuku.
Ostatně už když zmíněná trojice nabírala do ansámblu první členy, razila krédo, že kromě technické instrumentální zdatnosti a schopnosti improvizace musí být při výběru hlavním kritériem oddanost. „Motivací musí být láska k hudbě a ke své muzikantské rodině. A kdo si myslí, že jde jen o samotný koncert, nemusí se hlásit,“ říkali zakladatelé orchestru. A to stejné platí dodnes. Kapela nadmíru vyniká pestrým repertoárem, do nějž autorskými skladbami hojně přispívají samotní členové ansámblu. Do dalších netušených směrů se rozrůstal a nadále rozrůstá třeba díky spolupráci s filmaři či hvězdami formátu Charlese Aznavoura či Diany Krall.

Dalším z receptů jak neustrnout na místě je i častá spolupráce s osobitými sólisty. Na popud JazzFestu Brno se pocty stanout po boku jednoho z nejuznávanějších big bandů světa dostane eklektickému zpěvákovi Danu Bártovi, pro kterého John Clayton exkluzivně zaranžuje na míru několik skladeb. Ty zazní jak za doprovodu celého orchestru, tak komornějšího obsazení. Koncert svým uměním okoření také americké zpěvačka René Marie a japonská varhanice Akiko Tsuruga. Zkrátka večer plný překvapení, kdy neotřesitelnou konstantou zůstává jen swingující a zároveň sofistikovaná hudba.