Přednášky v Botanické: Martin Spousta – Thajsko, království masožravých rostlin

6.4.2023, 17:30 – 19:00

Botanická zahrada si pro vás připravila opravdu pestrý obsah přednášek, který zaujme nejen vášnivé botaniky, ale i nepolíbené laiky, kteří rádi objevují. Celý cyklus se ponese v duchu Asie a přednášet vám budou zajímaví hosté včetně odborníků z řad naší zahrady.

Cena vstupenky: 150,- Kč

Martin Spousta – Thajsko: království masožravých rostlin 

Přednáška vás provede zajímavými místy Thajska se zaměřením na masožravé rostliny. Nalezneme zde totiž unikátní bydliště (biotopy), které nemají v tropech obdoby a rostliny, které v nich rostou jsou fascinující pro své důmyslné adaptace a životní formy. Věděli jste, že dokonce tři druhy masožravých bublinatek získaly národní jména v thajštině, která pro ně vybrala sama thajská královna Sirikit? Zasadila se také o ochranu jejich křehkých a zranitelných biotopů. I když jsou bublinatky ohrožené i na jiných místech světa, pod královskou ochranou se ocitly pouze ty v Thajsku. Při putování po zajímavostech ze světa masožravých rostlin navštívíme i Sloní ostrov (Koh Chang), který je největším ostrovem Thajského království.

Martin Spousta se více jak 30 let zajímá o masožravé rostliny a jiné botanické zajímavosti. Navštívil zajímavá bydliště (biotopy) masožravých rostlin nejen u nás, ale i v Evropě nebo Thajsku. Přes 10 let spolupracoval s Botanickou zahradou v Liberci, kde vzniklo mnoho zajímavých výstav (výstava Masožravé rostliny a jejich bydliště se dokonce dostala do Royal Botanic Gardens Kew v rámci Science Festival 2016). Pro zahradu také získal mnoho zajímavých druhů rostlin, semen i vzorků exotických dřev, díky čemuž vznikly dvě stálé expozice. Velkým úspěchem bylo zajištění pylu zmijovce titánského pro opylení tohoto ohroženého druhu. Podílel se na několika publikacích: Roots and root system of trees nebo Masožravé rostliny – Kapitoly ze života v tropech, v současné době se podílí na Atlasu bublinatek. Tři roky působil jako učitel odborného výcviku na Střední zahradnické škole a od roku 2022 je zahradníkem Botanické zahrady Praha.

Vstupné 150 Kč/přednáška

Součástí vstupenky na přednášku je také vstup do celého areálu botanické zahrady vč. skleníku Fata Morgana. Pokud zvolíte variantu online z pohodlí domova, hodinu před začátkem přednášky od nás obdržíte vstupenku na přednášku i do areálu zahrady s platností do konce dubna.