Dubí vystavuje Slona v porcelánu

1.8.2022 – 14.9.2022, 23:59

Dovolte nám, abychom Vás srdečně pozvaly do stálé expozice Domu porcelánu s modrou krví ke zhlédnutí nové dočasné instalace velkoformátového obrazu malíře Michala Janovského Slon v porcelánu. 

Když jsme před časem narazili na obraz Slon v porcelánu od malíře Michala Janovského, zdálo se nám to jako milý vtip ke sdílení. Ti z vás, kteří nás v Dubí už navštívili, si jistě všimli neuvěřitelné podobnosti s naší stálou expozicí porcelánu, kde se stoly doslova prohýbají po tíhou dubského cibuláku. Obraz se nám nakonec zalíbil natolik, že jsme se rozhodli oslovit autora a díky jeho vstřícnosti se nám podařilo plátno zapůjčit. Od 1. srpna do 14. září 2022 ho u nás najdete jako dočasné zpestření stálé expozice Domu porcelánu s modrou krví v Tovární ulici v Dubí.  

Malíř a portrétista Michal Janovský (*1984) žije a pracuje v České Lípě. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově a Vyšší odbornou školu sklářskou v Novém Boru. Věnuje se malbě portrétů a velkoformátových pláten, která v jeho podání opanují naturalisticky vyvedené fantaskní a mytologické náměty. Jeho do nejmenšího detailu realistické výjevy inspirované starými mistry propojují barokní patos s každodenní realitou 21. století. Pro jeho tvorbu je příznačná technika malby suchým pastelem, avšak v poslední době maluje především olejem.

Dočasná instalace ve stálé expozici Domu porcelánu s modrou krví:
Michal Janovský, Slon v porcelánu, 2022, olej na plátně, 200 x 200 cm
Foto na plakát: Vít Černý

Výstavu pořádá MKZ - Městské informační centrum Dubí. Více informací naleznete níže a na stránkách Města Dubí a na Facebooku.