Noc sokoloven 2022

24.6.2022 – 25.6.2022, 23:59

V pátek 24. června se po celé republice koná osmý ročník Noci sokoloven. Chodíte okolo sokoloven a nikdy jste nebyli vevnitř? Tato akce je jedinečnou příležitostí zjistit, jak sokolská sportoviště vypadají a co vám a vašim dětem vstup do Sokola může nabídnout. Každá jednota tvoří vlastní program. Někde můžete vyrazit na komentovanou prohlídku jinak nepřístupných prostor, někde si opečete špekáček, přespíte v tělocvičně pod kruhy, nebo si zasoutěžíte v různých sportech. Žádné vstupné se neplatí.

Sokolovny se stavěly od 60. let 19. století do zániku Sokola po druhé světové válce. Jejich budovy jsou proto dnes pestrou paletou architektonických slohů, stylů a různých regionálních zvláštností. Lehce mezi nimi najdete sokolovny účelné, naprosto uzpůsobené sportovní funkci, ale také honosné paláce s ornamenty, balkony, malbami a sochami.

V letošním roce si nepřipomínáme jen 160 let od založení Sokola, ale také 160 let od Tyršova tělocvičného názvosloví. Bez něj by sokolové nikdy nemohli pořádně a správně cvičit. Názvosloví navíc jen s drobnými obměnami existuje a užívá se dodnes. A co vy? Víte, co znamená „upažit“, „předpažit“, „zanožit“, nebo „rozpor“? Sokol si pro vás také připravil sérii cviků, jejichž podoba připomíná písmena v abecedě. Můžete tak skládat různá slova, fotit se a komunikovat skrze cvičení.

Letos se Noci sokoloven účastní téměř 160 jednot po celé České republice. Více informací včetně seznamu zapojených sokolských jednot naleznete na webu Sokolské památky: www.sokolskepamatky.eu/noc-sokoloven/ nebo na stránkách www.sokol.eu. Zjistěte, kde ve vašem okolí je otevřená sokolovna, a zavítejte před prázdninami načerpat trochu sokolského ducha. Nazdar!