Aviatika v české vizuální kultuře 1783–1957

16.7.2021 – 16.1.2022, 23:59

Člověk se neustále pokouší létat. A přesto, že si při tom polámal nohy i ruce, stále zůstává ideálu létání věrný,“ napsal švýcarský malíř Paul Klee, jehož umění i život byly s létáním pevně spjaté.

Létání, let, vzduchoplavba má bohaté dějiny, ale také nespočet obrazových forem a významů. Létání v mnoha podobách ukazuje moderní umění ruku v ruce s technikou, směrem k technickému pokroku, i proti němu. Symbolické významy „vznášení se“, mýty a poetika, strojová estetika, změna vnímání reality díky „pohledům z ptačí perspektivy“, i „zkrácení vzdáleností“ jsou fenomény, které létání vneslo do života člověka a společnosti.

Výstava ukazuje vizuální podoby aviatiky v české kultuře v rozmezí let 1783 (první vzlet balonu) a 1957 (vypuštění první kosmické sondy Sputnik). Poprvé tak propojuje létání balonové odkázané na sílu větru s motivy létání na motorovém stroji. Výstava nemapuje dějiny létání, soustředí se na podstatné symboly a náměty v moderním obraze a kultuře – od malby a monumentální plastiky až po knižní ilustrace, plakáty nebo film.

Devět tematických kapitol výstavy přenese diváka do krajin viděných z nadhledu, k létání snovému a mýtickému s figurou nešťastného Íkara, mezi obrazy hrdinů, poetických objektů, „monster“ válečných náletů nebo ilustrace dobrodružné románové literatury, tvorby utopistického až snového pojetí, které ještě v 50. letech tak rád využíval film (Karel Zeman) nebo malba (Kamil Lhoták).

Rozvoj aviatiky v první polovině 20. století s sebou přinesl na jedné straně bohatou až romantickou poetiku, na druhé straně vidění letadla jako ničivého stroje a fatální destrukce. V avantgardním umění pak aviatika přinesla nové způsoby nazírání na svět v podobě „ptačích perspektiv“, nebo naopak pohledů zaměřených do nekonečného vesmíru.

Závěrečnou, pomyslnou tečkou za příběhem vznášení se, letu i pádu a „dobývání nebe“ s využíváním i sofistikované propagandy je poznání vesmíru započaté v roce 1957 vypuštěním sondy Sputnik. Ta symbolicky výstavu uzavírá.

Ikonická díla českého výtvarného umění – jako je malba Jindřicha Štyrského, Josefa Čapka, Kamila Lhotáka, Bohumíra Matala nebo moderní sochařské alegorie Josefa Štursy, Jaroslava Horejce a Zdeňka Pešánka – tak mohou v námětech poprvé rezonovat v kontrastu s ryze populárním dobovým obrazem. Filmové dokumenty z aviatických akcí nad Plzní nebo Prahou, knižní obálky dobových časopisů, humoristické a dobrodružné ilustrace Zdeňka Buriana nebo Hermíny Týrlové, filmy Karla Zemana, plakáty pro ČSA, firmu Baťa nebo Západočeský aeroklub, až po fotografie Ladislava Sitenského sdělují rozdílnou obrazovou formou podobné obsahy. To, že je aviatické snění a myšlení stále výtvarně aktuální, dokládají intervence současných umělců Milana Saláka, Pavly Scerankové a Jana Gemrota.

Výstavu doprovází publikace Evy Bendové a Ondřeje Váši Od balonu ke kosmickému vědomí, kterou vydala Národní galerie Praha s podporou grantové agentury Akademie věd ČR.

K výstavě byl připraven pracovní list.

Vstupenky na výstavu jsou slosovatelné. Cena pro vítěze slosování je let letadlem, který zajišťuje Aviatické sdružení Bohemia. Losování proběhne třikrát ve dnech 3. 9. 2021, 16. 11. 2021 a 17. 1. 2022. Kompletní podmínky naleznete ZDE.

Balonové vzlety při výstavě zajišťuje Balonklub Praha.

Záštitu nad výstavou převzal ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Komentované prohlídky

Výstavou provází její autorka Eva Bendová.

16. 11. 2021 │ 17 h      Prohlídka zaměřená na díla s válečnou tématikou

Přednášky


9. 11. 2021   │ 17 h     Michal Plavec (Národní technické muzeum)
                                    První vzduchoplavec v Plzni? Vzlety Francouze Henriho Beudeta

7. 12. 2021   │ 17 h     Eva Bendová
                                    Krajiny z nadhledu

Filmové večery

26. 10. 2021  │ 17 h    Slavia L-Brox. Románek letcův
                                    film Masarykovy letecké ligy, 1927, režie Vladimír Studecký,
                                    109 minut, úvodní slovo Eva Bendová

11. 1. 2022    │ 17 h    Dejte nám křídla
                                    propagace letectví Masarykovy letecké ligy mezi mládeží, 1936,                                          režie Jiří Weiss a Václav Hanuš, 12 minut, úvodní slovo s dalšími                                        filmovými ukázkami Eva Bendová

Tvůrčí dílny

13. 10. 2021                Já se vznáším, já si létám…

24. 11. 2021                Byl jednou jeden aviatik

Informace o edukačních programech a rezervace:
Patricie Císlerová, [email protected], 377 908 536.

16/07/2021 - 16/01/2022
výstavní síň Masné krámy
Autor: 
Eva Bendová
Kurátor: 
Eva Skořepová