Pozorování na hvězdárnách: Zatmění Slunce

10.6.2021

Ve čtvrtek 10. června se v dopoledních hodinách můžeme těšit na další z řady nebeských divadel, kdy Měsíc vstoupí do cesty slunečním paprskům – nastane prstencové zatmění Slunce, které v našich zeměpisných šířkách bude viditelné jako částečné s maximální fází přibližně 0,17. Štefánikova hvězdárna a Hvězdárna Ďáblice budou v tento den otevřeny mimořádně od 11:00. 

K zatmění Slunce dochází tehdy, když Měsíc, který je ve fázi novu, prochází mezi Sluncem a Zemí, přičemž Měsíc úplně nebo částečně zakryje pozemskému pozorovateli výhled na sluneční kotouč. V případě úplného zatmění je Slunce Měsícem zakryto zcela, v případě prstencového a částečného zatmění Měsíc zakrývá pouze část slunečního disku. Poněkud neobvyklé prstencové zatmění je pak možno pozorovat tehdy, když je Měsíc na své výstředné dráze dál od Země a pozorovateli se tedy jeví úhlově menší než Slunce.

Úkaz bude pozorovatelný i pouhýma očima, ale pouze se speciálními brýlemi, neboť bez použití vhodných ochranných pomůcek se pozorovatel vystavuje nebezpečí vážného a trvalého poškození zraku. Tyto brýle, určené přímo k pozorování zatmění, jsou k dostání ve všech střediscích Planetum nebo v e-shopu.