Vulcanalia - Hrad Špilberk

1.1.2021 – 31.12.2021, 23:59

V první části expozice o historii a současnosti ohňostrojného umění je představen archetyp ohně, základy hermetismu a alchymie. 

V návaznosti na vynález střelného prachu jsou představeny počátky vzniku a výroby ohňostrojných efektů a komponovaných ohňostrojů. V další části návštěvníci uvidí například model ohňostroje z Londýna z roku 1749, ke kterému skládal známou Feuerwerksmusik Georg Friedrich Händel, dále Furtenbachovo barokní divadlo doplněné barokními triangly a dalšími historickými předměty.

V neposlední řadě jsou představeny současné ohňostroje, a to v obrazové statické i multimediální podobě. Trojrozměrné předměty, fragmenty, obrazy a dokumenty přibližují oblast ohňostrojů jako významného uměleckého, společenského a komunikačního prostředku. Dominantnější částí expozice pak je historie ohňostrůjství v Brně. Část expozice se zaměřuje na historii a současnost přehlídky Ignis Bruneisis, včetně každoročního pořádání výstavy z veřejné fotosoutěže, dále galerie laureátů oficiálních cen přehlídky a významných počinů v této oblasti.