Destroyer - Divadlo Archa

22.1.2021, 20:00 – 21:40

Slavný rodák z Vancouveru Dan Bejar, tedy DESTROYER v Praze v rámci světového turné představí album s názvem Have We Met.

Dan Bejar je výraznou postavou kanadské indie-rockové scény, která dala na přelomu tisíciletí světu opravdu velké množství dodnes velkých jmen – jen namátkou třeba Arcade Fire, Broken Social Scene nebo The New Pornographers.

V řadách posledně jmenované skupiny strávil sám mnoho let. Se svým vlastním projektem Destroyer začal již v polovině devadesátých let. Debutová kolekce We’ll Build Them A Golden Bridge vyšla v roce 1996. Tehdy Bejar nahrával převážně v domácích podmínkách, ale i v lo-fi zvukovém hávu byl hned zcela zřetelný jeho cit pro silnou melodii, jenž neztratil dodnes. Na každé další nahrávce Destroyer zní vždy trochu jinak a v jeho tvorbě se prolínají různorodé hudební vlivy. Dle Bejara samotného je tomu tak záměrně – vždy chce prý začít od nuly a na nic nenavazovat, tedy ani na zvuk a náladu předchozí desky.

V roce 2011 si Destroyer se skvělým albem Kaputt vysloužil nominaci na prestižní Polaris Music Price nebo Juno Awards a nedávno jej prestižní hudební server Pitchfork umístil na 22. místo nejlepších desek celé právě končící dekády (od 2010). Jednou z nejoceňovanějších nahrávek celé jeho kariéry je Poison Season z roku 2015, s níž se zastavil o rok později i v Praze. Nová deska Have We Met zní výrazně tanečněji než dosavadní alba Destroyeru, ale zároveň také nečekaně svěže. Textově se Dan Bejar vrací k některým svým starším albům, na nichž také používal literární techniku zvanou proud vědomí. Dan Bejar každopádně nepřestává překvapovat.   

mergerecords.com/destroyer
facebook.com/Destroyer

Pořádá Divadlo Archa ve spolupráci s Landmine Alert, Scrape Sound Inc. a AM180 Collective.