29. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

17.7.2020 – 8.8.2020, 23:59

Festival využívá unikátního prostředí historického města – hudební večery se uskuteční v Zámecké zahradě, v Barokním divadle či v Maškarním sále českokrumlovského zámku a v dalších prostorách města s jedinečným geniem loci.

MHF Český Krumlov nabídne koncerty z oblasti klasické hudby, přinese však i večery jiných žánrů pod širým nebem. Vystoupí světoznámý tenorista José Cura, legendární jazzman Billy Cobham, houslový virtuos Pavel Šporcl či violoncellový mág Jiří Bárta.

Festival nabídne netradiční zahájení i žánrové přesahy
29. ročník MHF Český Krumlov zahájí komponovaný večer, který se odehraje v různých prostorách anglického parku v Zámecké zahradě. Prolne se v něm historie se současností, návštěvníky čeká barokní iluminace, ale rovněž moderní videoprojekce. Vystoupí trumpetista Marek Zvolánek, vokální kvarteto Bohemia Voice a další hudebníci, na programu jsou také taneční čísla.

V průběhu festivalu si na své přijdou milovníci klasické hudby, i příznivce jiných žánrů však čeká celá řada hudebních zážitků. Festival nabídne pokračování volného cyklu Legendy světového jazzu – tentokrát to bude koncert Billyho Cobhama, jednoho nejuznávanějších jazzových bubeníků současnosti, za doprovodu CBC Big Bandu. Dalším počinem za hranicemi klasické hudby je koncertní verze nezapomenutelné Balady pro banditu s orchestrálním doprovodem. Filmové fanoušky jistě potěší večer s hudbou Johna Williamse, na němž zazní známé melodie z filmů Stevena Spielberga.

Hudební i gastronomické zážitky pak přinese Španělský večer s temperamentními tanečníky flamenca. Vystoupí kytarista Carlos Piñana, ale také tenorista Plácido Domingo junior, syn slavného pěvce.

Těžištěm festivalu zůstává klasická hudba
V Zámecké jízdárně zazní symfonické koncerty v podání předních českých orchestrů se sólisty zvučných jmen, vystoupí houslista Pavel Šporcl s hobojistou Vilémem Veverkou či španělská houslistka Leticia Moreno. Violoncellista Jiří Bárta s klavíristkou Terezií Fialovou v jízdárně přednesou program kompletních Beethovenových sonát pro tyto dva nástroje. Nezapomenutelný zážitek přinese i koncert tenoristy světového renomé, Josého Cury, který se představí v roli sólisty i dirigenta.

Proslulý Maškarní sál, který je perlou rokokové iluzivní malby, bude hostit komorní koncerty MHF Český Krumlov. Za všechny umělce jmenujme např. Štěpána Raka, který v roce 2020 oslaví významné životní jubileum, v dalších večerech vystoupí komorní soubory, mj. Bennewitzovo kvarteto. V nedělním dopoledni budou posluchači moci rozjímat v Klášterním kostele při dvou koncertech varhanní hudby. Varhany však netradičně zazní i pod širým nebem – klasické skladby, ale i své vlastní kompozice představí v Klášterní zahradě „bosonohá varhanice“ působící pod uměleckým jménem Katta.

Světovým unikátem je Barokní divadlo, které se dochovalo v původní podobě jako jedno z mála zámeckých divadel v Evropě. V jediném večeru budou mít festivaloví diváci možnost zažít neopakovatelnou atmosféru tohoto prostoru, uvidí i původní kulisy a repliky dobových kostýmů.

Sólisté, kteří se věnují tzv. autentické interpretaci, zde spolu se souborem Musica Florea přednesou slavné barokní árie. Dramaturgie festivalu reflektuje významná hudební výročí příštího roku, kterými je bezesporu 250 let od narození L. van Beethovena a 270 let od úmrtí J. S. Bacha, v programu vybraných koncertů proto zazní díla těchto velikánů. Jeden z večerů připomene i 130. výročí narození Bohuslava Martinů.

29. ročník festivalu vyvrcholí slavnostním koncertem k Beethovenovu výročí, na němž světově proslulý orchestr Berliner Symphoniker přednese Beethovenovu Devátou symfonii s Ódou na radost. Spolu s orchestrem se v Pivovarské zahradě představí Kühnův smíšený sbor a pěvečtí sólisté Eunsie Hong, Natasha Novitskaia, Kristian Benedikt a Martin Gurbal', dirigentem závěrečného koncertu bude Alfonso Scarano.