CESTY DO PRAVĚKU

9.4.2019 – 10.11.2019, 23:59

Vydejte se do Podhoráckého muzea za mamuty a dinosaury! Výstava s podtitulem Ve stopách Zdeňka Buriana propojuje přírodní vědy a výtvarné umění.

Uvidíte tvorbu pětice výtvarníků: Jaroslava Bažanta, Pavla Dvorského, Petra Modlitby, Jiřího Svobody a Jiřího Teichmanna, kteří se zabývají oborem tzv. vědecké umělecké rekonstrukce. Působí na pomezí mezi oblastmi umění a vědy a spolupracují s přírodovědci na tvorbě přesných zobrazení prehistorické fauny a flóry i dávných předků člověka.

Jejich díla (kresby, malby, trojrozměrné modely) se stávají součástí přírodovědných expozic nebo se objevují jako obrazový doprovod vědeckých publikací. Autoři navazují na práci známého malíře Zdeňka Buriana, ilustrátora vědeckých i dobrodružných knih o pravěku. Můžete se tak seznámit s obyvateli prvohorních moří nebo se pomyslně projít nekonečnými karbonskými pralesy a močály. Nechybí ani malby zachycující populární dinosaury či symbol pravěku – srstnatého mamuta.

Druhá část výstavy představí paleontologické vzorky prehistorické fauny a flóry.  Prohlédnete si zkameněliny a odlitky nejrůznějších živočišných i rostlinných druhů od prvohorních stromovitých přesliček, přes druhohorního ichtyosaura až ke čtvrtohorním mamutům. Mezi nejzajímavější exponáty patří lebka šavlozubého tygra, opravdová mamutí srst nebo model stegosaura ze známého filmu Karla Zemana „Cesta do pravěku“.

Více informací najdete na www.muzeumbrnenska.cz nebo na Facebooku.