Národní zahájení Dnů evropského dědictví proběhne v Litomyšli

6.9.2019 – 8.9.2019, 23:59

Od 6. do 8. září se bude v Litomyšli konat Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošním téma, které určila Rada Evropy, je jako na míru ušité pro Litomyšl: Památky a zábava.

„Litomyšl se o svůj památkový fond stará příkladně, vhodně jej doplňuje vrstvou soudobé architektury, ale i kulturními či společenskými akcemi,“ tolik citace z přihlášky do soutěže o konání této akce. V letošním roce se navíc připomínáme 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO a oslavit toto významné výročí celonárodní akcí s evropským přesahem je velmi zavazující.

Co jsou Dny evropského dědictví?

Dny evropského dědictví jsou celoevropskou poznávací a společenskou aktivitou, jejímž cílem je ochrana kulturního dědictví. Česká republika se ke Dnům evropského dědictví připojila v roce 1991 a záštitu nad touto akcí převzalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jejímž členem je i Litomyšl. Pravidelně druhý víkend v září se pro širokou veřejnost zpřístupňují zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty a prostory, včetně těch, které jsou po zbytek roku nepřístupné. Litomyšl měla tu čest touto akcí v roce 2000 otevřít nově revitalizované Klášterní zahrady, vzpomínáte? Tehdy se na svatbě novomanželů Zvárových, která se konala uprostřed zeleného trávníku, sešlo 68 primátorů a starostů historických měst a obcí. Svatba se tak zapsala do Guinnessovy knihy rekordů – svatebčanem se stal každý, kdo se zúčastnil slavnostního otevírání zahrad. 

Zámecký areál slaví 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO již od pátku 

V letošním roce se budou hlavní akce konat v zámeckém areálu – důvodem je oslava 20. výročí zápisu na Seznam UNESCO. Ve výstavním sále zámeckého pivovaru bude od pátku k vidění práce Nositelů tradic lidových řemesel. Díky komentovaným prohlídkám se můžete podívat doslova do všech koutů návrší a sváteční večer vyvrcholí koncertem pro celou rodinu – speciálním hostem kapely Čechomor bude místní Amélia. Dodejme, že v podzámčí proběhne další ročník Litomyšlských dvorků a těšit se můžete i na noční prohlídku chrámu Nalezení sv. Kříže.  

Sobotní program pro všechny

Jsme si jistí, že v sobotu opravdu nebudete vědět, kam dřív. Zdarma či za zvýhodněné vstupné budou otevřeny památkové objekty, do toho další den Litomyšlských dvorků, řada komentovaných prohlídek či opravdu bohatý program na zámeckém návrší – i pro děti. Slavnostní Národní zahájení Dnů evropského dědictví je naplánováno na první zámecké nádvoří od 10.00 hodin. O hudební doprovod se postarají Sestry Havelkovy, které přivítají návštěvníky v lázních ducha. 

Nezapomeňte během dne a večera navštívit také Klášterní zahrady – můžete zde pozorovat Slunce, ale od 19.00 hodin i noční oblohu – vše u příležitosti 105. výročí od narození Zdeňka Kopala a 50. výročí letu na Měsíc. Pozorování Slunce zajistí Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích. Pomůže také Hvězdárně a planetáriu Hradec Králové a Astronomické společnosti Hradec Králové zajistit večerní pozorování hvězdné oblohy. Pomocnou ruku podá i místní Středisko volného času Litomyšl. Profesor Zdeněk Kopal by byl nadšený a právem pyšný z takovéto spolupráce!    

Na sobotu jsou naplánované hned dvě komentované prohlídky výstavy In monte Olivety – Litomyšl a knižní kultura jednoty bratské v 16. století. Propojíme tím hmotné děditství minulosti s tím neméně důležitým, nehmotným. 

Sobotní odpoledne bude patřit Italské slavnosti, která připomene italskou renesanci, v jejímž duchu je vystavěn právě litomyšlský zámek. Uslyšíme italskou hudbu, seznámíme s tradiční komedií del arte, uvidíme závěsnou akrobacii či oživlé renesanční sochy, vyzkoušíme si malování masek, obří scrabble či kuželník. Chybět nebudou ani Aperolové zahrádky a ochutnávka pravé italské kuchyně.       

Národní zahájení Dnů evropského dědictví se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, náměstka hejtmana a senátora Michala Kortyše, René Živného – člena Rady Pardubického kraje. Zvou město Litomyšl, Smetanův dům, Regionální muzeum v Litomyšli, Zámecké návrší, Městská galerie a další správci památkových objektů.    

Přijďte s námi oslavit svátek památek a zábavy!