VOJENSKÁ HISTORIE A TRUTNOV

17.6.2019 – 23.6.2019, 23:59

Milujete vojáky a vojenskou historii? Přijeďte do Trutnova!

Jediná vítězná bitva pro Rakušany a prohraná válka 1866. Největší děklostřelecká tvrz v Československu.

Víte, že v osudné prusko-rakouské válce roku 1866 vyhrála rakouská vojska pouze jednu jedinou bitvu? Tu u Trutnova. Všechny ostatní i ta nejtragičtější u Hradce Králové skončily rakouským fiaskem. Průběh trutnovské bitvy přiblíží naučná stezka “Den bitvy u Trutnova 27.6.1866”.

Stachelberg, obr na prahu Krkonoš, odkazuje k jiné, pozdější, části naší vojenské historie, bohužel neméně smutné. Rozestavěnou součást československého betonového opevnění z roku 1938 museli stavitelé opustit po mnichovském diktátu.

Tady se seznámíte s rozsáhlým podzemím, které ukazuje více méně původní stav a kterým projdete s průvodcem (pozor! je tam chladno!). Součástí areálu jsou také dvě základové desky dalších rozestavěných pevnostních objektů, zákopy se zřetelnými palebnými liniemi, tzv. řopíky a další a další ukázky vojenského využití příhodného terénu.

Vše můžete přehlédnout z ptačí perspektivy z vedle stojící rozhledny Eliška. Ta vám také předestře  krásy okolních hor. Nejmenší návštěvníčky uchvátí replika letadla Taube (Holubice), jehož konstruktér Igo Etrich je trutnovským rodákem.

Už tedy víte, kam na báječný výlet za dobrodružstvím? Do Trutnova na Stachelberg!

Podrobnosti najdete na www.stachelberg.cz.