JULIAN HETZEL (NL) – AUTOMATICKÝ ODSTŘELOVAČ - Divadlo Archa

8.10.2018, 20:00 – 22:00

Performativní instalace ironicky oscilující mezi dvěma vzdálenými póly – mezi uměním a válkou. Abyste mohli zabíjet, musíte se dobře dívat, stejně jako návštěvníci galerie. Etika bojů se postupně, ale zásadně mění. 

JULIAN HETZEL (NL) – AUTOMATICKÝ ODSTŘELOVAČ - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Už není možnost se bránit, protože protivník byl odstraněn z bojiště. Zbabělec a hrdina je totéž. Julian Hetzel ve své tvorbě operuje mezi divadlem, výtvarným uměním, médii a hudbou. Jeho projekty mají politickou dimenzi a dokumentární aspekty. Julian je také zakládajícím členem electro-pop skupiny The Pentatones. Za perfromance The Automated Sniper získal v minulém roce prestižní holandskou cenu VSCD Mime Award 2017.

Během historie se neustále zvětšuje vzdálenost mezi protivníky boje - pěstní souboje nahradily souboje s nejrůznějšími nástroji, od nožů se přešlo k mečům, kopím, lukům, poté ke střelným zbraním, bombám, letadlům, raketám a nakonec dronům. Bojové drony jsou vyzbrojená dálkově ovládaná letadla, která umožňují uskutečňovat asymetrické válečné konflikty. Obsluha dronu sedí před obrazovkou v klimatizované místnosti na vojenské základně, daleko od dálkově řízené zbraně a daleko od nepřítele. Toho zabije stisknutím joysticku. Bum! Etika boje se postupně, ale zásadně mění. Už není možnost se bránit, protože protivník zmizel z bojiště. Zbabělec a hrdina je totéž. 
Primárním nástrojem k ovládání dronů je zrak. Vidět znamená konat. Dívat se znamená zabíjet. Práce obsluhy dronu je virtuální i skutečná. Zobrazení není okamžité nebo opravdové, ale abstraktní a digitální. Přesto se děje v reálném čase. V Automatickém odstřelovači se na jevišti předvádí gamifikace násilí. Představení je bitvou a jeviště je bojištěm. Oko za oko, zub za zub.


Julian Hetzel se ve své tvorbě pohybuje mezi divadlem, výtvarným uměním, médii a hudbou. Jeho projekty mají politickou dimenzi i dokumentární aspekty. Narodil se v německém Černém lese, žije a pracuje v Utrechtu. Studoval vizuální komunikaci na Bauhaus University ve Výmaru a v roce 2013 získal magisterský titul z laboratoře pro nové formy divadla a scénického umění DasArts. Je také zakládajícím členem electropopové skupiny The Pentatones. V Praze se představil v rámci Pražského Quadriennale 2015 site-specific projektem Obstacle – Sculpting Fear. Za performanci Automatický odstřelovač získal prestižní nizozemskou cenu VSCD Mime Award 2017.

http://ctyridny.cz/