KVIFF - Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech 2018

29.6.2018 – 7.7.2018, 23:59

Mezi deseti světovými a dvěma mezinárodními premiérami se představí nový snímek jednoho z předních rumunských filmařů Radu Judeho.

"Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři”, originální příspěvek na téma národa a jeho vyrovnání se s traumatizujícími okamžiky vlastní minulosti. Respektovaná argentinská režisérka Ana Katz přiveze do Karlových Varů lehkou melancholií i jemným humorem prodchnuté rodinné drama Cesta do Florianópolisu, neméně komplexním způsobem se k problematice vztahů žen a mužů v příběhu vzdoruplné charismatické teenagerky Mizející světlušky vyjadřuje i kanadský tvůrce Sébastien Pilote.

Drásavý herecký výkon Caleba Landryho Jonese vévodí temnému rakousko-americkému dramatu Petera Brunnera Do noci. Neméně autorským, jakkoli o poznání lyričtějším způsobem si příběhy svých nových filmů podmanili i další dva tvůrci v minulosti ocenění na MFF KV: autor oblíbené Zoologie Rus Ivan Tverdovský přiveze Skokana, zatímco Izraelec Joseph Madmony si MFF KV pro premiéru své novinky vybral už potřetí; o režii neokázale jímavého dramatu Geula se podělil s kameramanem Boazem Y. Yakovem.

Tuzemskou filmovou produkci budou v soutěži reprezentovat Olmo Omerzu s road movie nejen o síle klukovského přátelství Všechno bude a debutant Adam Sedlák s klaustrofobní minimalistickou studií o plíživém rozpadu těla a ducha Domestik. Debuty budou v karlovarské soutěži zastoupeny i Dominikánská republika a Španělsko – jemně nuancovaný příběh dívčího dospívání Miriam lže Natalie Cabral a Oriola Estrady, Polsko – černá komedie Panický záchvat Pawła Maślony, a Turecko – působivé drama Ömüra Ataye Bratři. Žánrově i stylově pestrý soutěžní výběr uzavře talentovaná Slovinka Sonja Prosenc výrazně poetickým Příběhem lásky o dívčím dospívání.