Festival Pohoda oznamuje zajímavá jména pro jedenadvacátý ročník!

6.7.2017 – 8.7.2017, 23:59

Jedenadvacátý ročník největšího slovenského hudebního festivalu se uskuteční již za měsíc, a to mezi 6. a 8. červencem. Tři festivalové dny nabízejí více než 100 kapel a hudebníků z 28 zemí napříč nejrůznějšími hudebními žánry. Vedle hvězd jako jsou legendární The Jesus And Mary Chain, alt-J, M.I.A., Birdy, Solange nebo Jake Bugg vystoupí švédští Movits!, kytarista ikonických Sonic Youth Thurston Moore, ale i třeba Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu. Festival Pohoda se nebojí propojovat nejrůznější hudební žánry a jeho návštěvníci tak mohou vidět a hlavně slyšet osvědčená jména společně s nejvýraznějšími mladými kapelami, mohou zažít i nejrůznější hudební překvapení.

Cena vstupenky: 99 EUR
Festival Pohoda oznamuje zajímavá jména pro jedenadvacátý ročník!

Pohoda si za 21 let získala pod vedením Michala Kaščáka mimořádné renomé mezi hudebníky, profesionály z branže a hlavně mezi fanoušky. Díky jejich hlasům se za rok 2016 probojovala mezi deset nejlepších středně velkých festivalů v Evropě. Portály Gigwise, The Culture Tip, Tonspion  nebo Aaron Howes z Highsnobiety nově zařadily Pohodu mezi špičkové festivalové tipy.

Aktuální cena vstupenek je 99 EUR. Společně s českým festivalem Rock for People opakuje Pohoda možnost nákupu comboticketů na obě klíčové středoevropské hudební události. Předprodej je na webových stránkách obou festivalů za zvýhodněnou cenu 3 720 Kč. Více informací na www.pohodafestival.sk.

Letošní Pohodu ozdobí comeback jedné z nejvlivnějších kapel historie rocku, skotských The Jesus And Mary Chain. Ikonická sestava, jíž magazíny Noissey i Petchfork označují jako nejvíc cool kapelu historie, nabídne kromě nových věcí všechny zásadní písně z historie bandu. Do Trenčína míří také M.I.A., kombinující electro, reggae, R&B, rock, hip hop, grime, rap a asijskou lidovou hudbu nebo jedna z nejprodávanějších a nejsledovanějších britských zpěvaček Birdy.

Na Pohodě se letos dvakrát představí projekt průkopníka drum’n’bassu Tonyho Colmana, známého pod jménem London Elektricity. Nezapomenutelný zážitek slibuje spektakulární dvaadvacetičlenný London Elektricity Big Band. Unikátní bude i druhé vystoupení London Elektricity DJ Set - bude to jedno z pouhých tří letošních vystoupení Tonyho Colmana v tomto formátu. K těm osvědčeným jménům patří i švédští Movits!, kteří svým nonšalantním mixem elektroswingu a hip-hopu bavili Pohodu již před čtyřmi lety Naopak pouhý rok trvá strmě stoupající kariéra mladé Newyorčanky, která si říká Princess Nokia a jejíž skladby Tomboy, Kitana či Brujas pořádně protočily počítadla na YoutTube a Spotify.

Pohodu roztančí například jedna z nejoriginálnějších postav současného amerického hip-hopu, transgender rapper(ka) Mykki Blanc, Solange, výrazná osobnost r’n’b, která letošním ziskem Grammy v kategorii R&B Performance definitivně vystoupila ze stínu své sestry Beyoncé či electro-techno-funk hvězdných Boys Noize. Snový synth-pop nabídne Austra, punkovou smršť přiveze britský tandem Slaves. Další zajímavá jména v line-upu jsou mezi jinými brazilská zpěvačka Dillon, skotský talent C Duncan, hvězdy alternativní scény Beak> a Ho99o9 nebo freestylová superskupina Beardyman’s Dream Team. Do Trenčína zamíří i jihoafrická, v kosmopolitním Berlíně usazená, písničkářka Alice Phoebe Lou, z Velké Británie dorazí ostří hipsteři Idles, či neméně nabroušení punkeři Sleford Mods. Energickou smršť flamenca s metalovou energií nabídne hvězdné mexické duo Rodrigo y Gabriela. Dorazí i legendární kapela Slowdive, která spoluvytvořila rockový styl shoegaze. Potěšením pro ironiky a přátele sarkastického pohledu na showbizz bude norské duo hudebních bavičů a mystifikátorů Ylvis. Geniální hráč na bezpražcovou baskytaru Tom Jenkinson, známy jako Squuarepusher, předvede mistrovské spojení jazzu a elektronické taneční hudby.

Nechybí samozřejmě ani stálice slovenské scény jako Polemic, Bez ladu a skladu, Slobodná Európa, Para, B-Complex nebo Katarína Máliková. Programový blok Pohoda 1997 zopakuje koncerty 1. ročníku festivalu a unikátní živé provedení nejúspěšnějšího slovenského hudebně-humoristického alba z dílny legendárního tria Lasica, Satinský, Filip, které samozřejmě ponese jméno Bolo nás jedenásť. 

Nový projekt, tentokrát pro změnu označený symbolickým číslem 21, představí dva slovenské a jednoho českého skladatele ve speciálním projektu se symfonickým orchestrem. Petr Kofroň, Vladimír Godár a Martin Burlas, každý složí jednu sedmiminutovou skladbu. V pořadí jednadvacátý program přednese Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Mariána Lejavy.

Více na www.pohodafestival.sk.