Slavíci v zahradě 2016 - Festival chlapeckých sborů

28.5.2016, 10:00 – 19:00

V Zahradě Kinských se uskuteční II. ročník setkání českých chlapeckých sborů s názvem Slavíci v zahradě 2016. Od 10 do 17 hodin jsou pro sbory i širokou veřejnost připraveny hudební dílny a hry, ve 13 hodin začne bubenický workshop pro veřejnost pod vedením Petra Šušora a po 17. hodině program vyvrcholí přehlídkou sborů. Vstup na akci je zdarma.

Festival je pojmenovaný podle slavného francouzského filmu Slavíci v kleci, režiséra Christophea Barratiera, který oslavuje chlapecký zpěv. Podobné je i poselství tohoto setkání, jehož se letos účastní Český chlapecký sbor z Hradce Králové, Chlapecký sbor Bonifantes z Pardubic, pražský Bruncvík a jeho přípravná oddělení Benjamínků a Lvů.

Festival vznikl, aby:

• rodiče viděli, že zpívající kluk je normální veselá a zdravá bytost a nebáli se dát svá dítka do sboru
• kluci viděli, že zpívání je skvělá zábava
• sbormistři se osmělili a zkusili pracovat s čistě chlapeckou skupinou

Program začíná v 10 hodin otevřenou hudební dílnou sborů, ve 13 hodin se sbory utkají v rytířských kláních a od 17:00 do 19:00 pak proběhne hudební produkce všech souborů. Setkání uvádí Mgr. Martin Rudovský.
Celý program je zdarma přístupný široké veřejnosti. V areálu zahrady budou připraveny po celý den hudební dílny, ve 13 hodin pak velký bubenický workshop vedený Petrem Šušorem.

Akce Slavíci v zahradě zahajuje tradici pravidelných setkávání chlapeckých sborů v pražských zahradách a klade si za cíl popularizovat jedinečný fenomén chlapeckého a mužského zpěvu. Také připomíná osobnost Pavla Jurkoviče, vynikajícího zpěváka, pedagoga, skladatele, který chlapeckému zpívání velmi fandil a byl patronem pražského sboru Pueri Gaudentes. Jako ředitel Základní školy s rozšířenou hudební výchovou vychoval mnoho vynikajících hudebníků a pedagogů.
Setkání organizuje spolek Bruncvík, z.s. za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy.