Slavkov u Brna se letos vrátí o 600 let zpět. Kromě Napoleona přijede na koni i král Václav IV.

2.6.2016 – 4.6.2016, 23:59

Slavkov u Brna letos nabídne turistům několik lákadel. Kromě tradičních Napoleonských akcí připomínající jednu z největších evropských bitev se letos návštěvníci mohou těšit i na další akce s historickým odkazem. Světově proslulé město si totiž letos připomene další prvenství - 600 let od udělení prvního znakového privilegia. Turisté se tak můžou těšit na program, který přenese návštěvníky do dávného středověku – do roku 1416.

Hlavní akce se uskuteční od 2. – 4. června. Tradiční Dny Slavkova přenesou nejen své obyvatele o 600 let zpět. Střed města se promění ve středověký jarmark, krčmu, rytířské bojiště i mincovnu, kde si můžou turisté vyrazit vlastní Slavkovský groš. Sobotní program vyvrcholí videomappingem na renesanční radnici a koncertem Konzervatoře Brno. 

Výročí si ale město připomene už od 24. března. Na Zámku Slavkov – Austerlitz se až do konce září bude konat výstava odhalující nejen vzácnou listinu s privilegiem používat znak. 
Díky unikátním modelům vytisknutým na 3D tiskárně poprvé ukážeme, jak vypadal náš zámek v průběhu staletí. Návštěvníci budou překvapeni, jak se postupně proměnila gotická komenda v největší barokní památku na Moravě,“ uvedla ředitelka Eva Oubělická.   
Zámek chce v rok výročí odhalit i další tajemství. Návštěvníci mohou o vybraných víkendech projít památku
od podzemí až po půdy a krovy. Výročí připomenou i koncerty vážné a folklorní hudby nebo zářijový Václavský jarmark. 

Bude i mnoho dalších jiných důvodů proč zavítat na Zámek ve Slavkově u Brna.
Už od 24. března do poloviny června se galerie v přízemí promění v čarodějnickou školu v Bradavicích. Sběratelská výstava Mudlům vstup povolen ukáže svět Harryho Pottera. Výstavu obohatí i filmový festival.
V letních parnech se zase turisté mohou zchladit v zámeckém podzemí. Unikátní výstavaDrácula a ti druzí poodhalí tajemství nejslavnějších upírů a zavede návštěvníky i na jejich hřbitov.

Nebudou chybět ani významné akce, na které se sjíždí tisíce návštěvníků.
Zámecký park se 11. června stane českým domovem legendárního slovenského festivalu Top Fest.
Až na deset tisíc lidí přiláká poslední červnovou sobotu největší sraz automobilových veteránů Oldtimer Festival
9. července se zase nádvoří zámku promění v rozpálenou pláž. Přední tanečníci salsy tady budou na Karibské noci vyučovat tento žhavý tanec.
Nádvoří s nejkrásnějším pohledem na zámek se také stane kulisou pro Galakoncert Lucie Bílé. Přední česká zpěvačka zazpívá 3. září.

Slavkov u Brna si i letos připomene nejdůležitější historickou událost nejen tohoto regionu – Bitvu tří císařů.  Letní Napoleonské hry, které se zaměřují na představení života a významných osobností Napoleonovy éry, se uskuteční 13. srpna. Vzpomínkové akce na Bitvu u Slavkova se letos uskuteční od 1. prosince. Historický program, jarmark, oživené prohlídky zámku či zámecký empírový ples  loni přilákaly téměř 20 tisíc návštěvníků.