Saloma - Státní opera

30.11.-1 – 20.1.2016, 2:00

Podle Matoušova a Markova evangelia tančila judská princezna Salome pro svého nevlastního otce Heroda Antipu a za odměnu žádala useknutou hlavu proroka Jana Křtitele na stříbrné míse.

Saloma - Státní opera
  • Adresa:
    Wilsonova 4
    Praha 1 110 00

Stala se oblíbeným námětem malířů (Leonardo da Vinci, Tizian, Rubens), literátů (Heine, Flaubert) i skladatelů (Massenet). Největší slávu jí ale zajistila hra irského básníka a dramatika Oscara Wilda (1854-1900) a opera Richarda Strausse (1864-1949). Dramaticky vypjaté dílo plné smyslnosti se při premiéře v Dvorní opeře v Drážďanech 9. 12. 1905 setkalo s bouřlivými ovacemi a během následujících dvou let Salome uvedlo přes padesát operních domů! Výjimky ovšem existovaly. Gustav Mahler nazval Salome dílem génia, ale ve vídeňské Dvorní opeře ji nastudovat nesměl: censoři odmítli dát k provedení „perverzní” opery souhlas. V newyorské Metropolitní opeře sice k provedení došlo (22. 1. 1907), ale veřejné pohoršení bylo tak obrovské, že Salome byla ihned stažena z repertoáru. Režie nové pražské inscenace se ujal pozoruhodný polský filmový a divadelní režisér Mariusz Treliński, jehož dvorním scénografem je přední slovenský výtvarník Boris Kudlička.

Opera je nastudována v němčině a v představení jsou použity české a anglické titulky. Délka představení 1 hodina 45 minut, bez přestávky

Koprodukce s Teatr Wielki Opera Narodowa Varšava. Partnery inscenace jsou Polský institut a LOT Polish Airlines

 Hudební nastudování: Heiko Mathias Förster
Dirigent: Heiko Mathias Förster, Jiří Štrunc
Režie: Mariusz Treliński
Scéna: Boris Kudlička
Kostýmy: Marek Adamski
Světelný design: Felice Ross
Video: Bartek Macias
Choreografie: Tomasz Wygoda
Dramaturgie: Piotr Gruszczynski

Orchestr Státní opery

Premiéra: 23. 10. 2014