Safari v Zoo Ostrava je opět v provozu

2.6.2015 – 31.8.2015, 23:59

Safari otevřené loni v létě je opět v provozu. Návštěvníci se mohou těšit na více zvířat i zcela nový druh. Safari expresem je možné se přímo mezi zvířaty projet každý den aktuálně od 10 do 18 hod.

Safari se rozkládá na ploše okolo šesti hektarů. Trasa vede přes tři výběhy, začíná Afrikou (tj. výběhem žiraf Rothschildových a antilop losích) a dále pokračuje přes Persii (výběh s divokými osly onagery a daňky mezopotámskými) až do Indie (výběh s axisy indickými, antilopami jeleními, nilgau pestrými a jeleny barasinga). Návštěvníci si mohou safari projet každý den v době od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf.

Největším z výběhů je Indie, kde se během jarních měsíců postupně zabydlel dvojnásobný počet zvířat. Zatímco v  loňském roce zde bylo okolo 20 zvířat, v letošním roce vzrostl počet na bezmála 50. Nejvíce se navýšila stáda antilop jeleních (z 12 na 19) a axisů indických (ze 7 na 15). V této části safari také uvidí návštěvníci i zcela nový druh – jelena barasingu – 1 samce a 4 samice.

Jelen barasinga, jehož jméno pochází z hindštiny a znamená „dvanácterák“, je jedním z nejvzácnějších indických jelenů. Posledních 5000 jedinců žije na podmáčených loukách záplavových savan několika rezervací Indie a Nepálu. Kdysi žil i v Pákistánu a Bangladéši, zde však byl vyhuben. Na rozdíl od většiny jiných jelenů, kteří konzumují i keře a listí, se barasinga živí výhradně trávou. Nápadně velké uši slouží k ochlazování. Hlavní příčinou jeho ohrožení je přeměna úrodných luk v blízkosti velkých indických řek na zemědělskou krajinu a také ilegální zabíjení. Barasinga představuje hlavní potravu tygra, jeho úbytkem je tedy ohrožena i tato šelma. Je vzácný nejen v původní domovině, ale i v zoologických zahradách. V Evropě je chováno necelých 300 jedinců ve 14 zoo. V ČR je aktuálně k vidění pouze v ostravské zoo.

Počet zvířat v safari není konečný. V průběhu následujících měsíců se bude dále navyšovat.

Dovolujeme si upozornit, že jízda safari expresu může být s ohledem na pohodu zvířat či z provozních důvodů kdykoli zastavena.