Zoo Ostrava vyhlašuje soutěž ve sběru podzimních plodů

17. září 2014, 13:16
Zoo Ostrava vyhlašuje soutěž ve sběru podzimních plodů

Zoologická zahrada Ostrava vyhlašuje už 6. ročník Šípkového podzimu – soutěže ve sběru vybraných plodů, které poslouží jako zpestření jídelníčku mnoha obyvatelům zoo (jelenům, opicím, medvědům či prasatům). V předchozích ročnících pilní sběrači nasbírali přes čtyři tuny plodů!

Které plody je možné sbírat? Do soutěže jsou zahrnuty:

•    růže šípkové (šípky)

•    jeřábu obecného (jeřabiny)

•    dubu (žaludy)

Šípky musejí pocházet pouze z divokých rostlin, NE z vyšlechtěných parkových odrůd.

Pravidla soutěže:

Soutěžit mohou jednotlivci a dětské kolektivy (např. školní třídy, zájmové kroužky apod.)

Všechny plody musejí být důkladně usušeny a rozděleny podle druhů. Neusušené plody nebudeme moci do soutěže započítat. Při předání je nutno uvést jméno a kontakt na sběrače.

V rámci soutěže budou hodnoceny dvě kategorie:

•    Kategorie 1: šípky a jeřabiny

•    Kategorie 2: žaludy

Předání a vyhlášení vítězů:

Předání a vážení nasbíraných plodů proběhne v Zoo Ostrava 1. listopadu 2014 v rámci akce Halloween a lampiónový průvod. Odměnou nejpilnějším/u sběrači/sběračům žaludů bude návštěva Horského lanového parku Tarzanie v Ráztoce, nejpilnější sběrač(i) šípků a jeřabin se pak může/můžou těšit na návštěvu zákulisí pavilonu afrických zvířat.

MIMO SOUTĚŽ:

Zoo využije kromě výše uvedených „soutěžních“ plodů také zralé plody černého bezu (bezinky) a arónie neboli temnoplodce (keře zvaného též černý jeřáb). Bezinky nejlépe v podobě celého plodenství (ne jednotlivé kuličky). Tyto plody přijmeme nesušené k přímé spotřebě při krmení plodožravých ptáků.

PŘEDEM DĚKUJEME VŠEM SBĚRAČŮM ZA JEJICH PÍLI!