Putujte lehce po Zlaté stezce! Z Kašperských Hor do Hartmanic

24. červen 2019, 3:44
Putujte lehce po Zlaté stezce! Z Kašperských Hor do Hartmanic

Narůstající obliba turistiky vede k vytváření nových okruhů a tras. Tomuto trendu vychází vstříc Zlatá stezka, nově vyznačená, 631 km dlouhá pěší dálková trasa, která začíná v Chodové Plané a vede Českým lesem a Šumavou až do jihočeského Strážného.

Česká Zlatá stezka vytváří paralelu ke stejnojmenné bavorské stezce Goldsteig, jež je nejdelší dálkovou turistickou trasou v Německu a pyšní se evropským certifikátem kvality Top trails. Obě tyto stezky se vzájemně spojují třinácti propojovacími trasami a vytváří tak unikátní a největší systém pěších tras ve střední Evropě, který nabízí téměř nevyčerpatelné množství výletních variant.

Pojmenování Zlatá stezka není náhodné. Trasa tematicky poukazuje na bývalé historické zemské stezky, které příhraniční oblastí Českého lesa a Šumavy od pradávna vedly. Svoji renesanci v této turistické síti zažívají např. Zlatá cesta, Svatojakubská cesta, Vintířova stezka, Solná stezka apod. Díky své rozsáhlosti trasa představuje v celé své kráse nejen nevšední půvab tohoto přírodně hodnotného regionu, ale i pohnutou historii a mnoho kulturních a historických klenotů.

Zlatá stezka využívá značené cesty Klubu českých turistů označené logem velkého oranžového S a byla k ní vydána i celá řada turistických materiálů, kompletní souhrnná mapa, mapy jednotlivých etap i podrobný etapový průvodce. Tak si zajděte do nejbližšího infocentra v Plzeňském nebo Jihočeském kraji, zabalte batoh, vezměte dobré boty a vydejte se za zážitky!

Více www.zlatoustezkou.cz.

My vám představíme etapu 7 hlavní trasy Zlaté stezky vedoucí z Kašperských Hor do Hartmanic. Její délka je 15,2 km a její obtížnost je střední.  

Místa, která na této trase stojí za návštěvu, jsou často spojena s působením mnicha a pozdějšího poustevníka Vintíře.

TRASA: Kašperské Hory – Radešov – Velký Radkov – Dobrá Voda – Hartmanice

Trasa začíná v Kašperských Horách, v městečku ve kterém je mnoho zajímavého (Muzeum Šumavy, Muzeum historických motocyklů, radniční podzemí, renesanční budova radnice, kostely, infocentrum atd.).  Část cesty půjdete i po značené Klostermannově cestě, před Malým Radkovem si můžete dát malou odbočku k zajímavé technické památce – smolné peci.

Půjdete krásnou přírodou na rozhraní CHKO a NP Šumava. Tato etapa vede přes Radešov, osadu na břehu řeky Otavy s tábořištěm a kempem.

Přes dříve proslulé poutní místo Dobrá voda s barokním kostelem sv. Vintíře, ve kterém můžete vidět unikátní skleněný oltář, přijdete až do cíle této etapy. Tím jsou Hartmanice, městečko pod svahem Hamižné (854 m), kterému dominuje barokní kostel sv. Kateřiny.  

zlata stezka_loga_1