Již počtvrté se Praze v říjnu představí to nejlepší z divadelní Ostravy!!!

12. září 2013, 16:02
Již počtvrté se Praze v říjnu představí to nejlepší z divadelní Ostravy!!!

Oněgin, Mikulášek, Gogol, Klimsza, Renč, Gábor, Orozovič, Walser... Sestava ostravského divadelního týmu, který se počtvrté vydá dobýt Prahu, je letos obzvláště silný, zkušený a motivovaný. Úroveň divadelní produkce v moravskoslezské metropoli je konstantně vysoká a jednotlivé inscenace se pravidelně umisťují ve výročních anketách a jsou úspěšné v oborových cenách.

Letošní přehlídka Ostrava v Praze, která se uskuteční od 19. do 30. října, to doloží na pěti vybraných divadelních inscenacích v nastudování Komorní scény Arena, Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek Ostrava nebo Divadla Petra Bezruče a jedné filmové projekci. A co dramaturgie pro náročné pražské publikum připravila?

Herecký koncert dotažený do posledního detailu odhalující nadčasovou tragikomiku her, podvůdků a podvodů, jež poletují vzduchem od nepaměti nejen nad karetním stolkem Gogolových HRÁČŮ. Strhující drama viny otců a hledání minulosti a identity synů SMRTIHLAV s excelující mladou hvězdou českého divadla Igorem Orozovičem. Nebo irskou černou komedii SLOŽ MĚ NĚŽNĚ, jejíž scénou je ring a zdobí jí i nečekané sportovní výkony herců. Samozřejmě, stou reprízu výtečné dramatizace EVŽENA ONĚGINA, PERNÍKOVOU CHALOUPKU pro děti i film z čistě ostravského prostředí ISABEL.

Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského, objasňuje: „Ostrava v Praze je už tradiční akcí, která se koná letos počtvrté. Původně vznikla v rámci kandidatury Ostravy na Hlavní město kultury 2015 jako prezentace ostravských činoherních divadel, což se ukázalo jako atraktivní počin i coby jakýsi předvoj OST-RA-VARu, divadelního festivalu, který je možno navštívit v severomoravské metropoli hned měsíc nato. Většina přehlídky Ostrava v Praze se soustředí do Divadla Komedie a my máme radost, že hostování ostravských divadel je stále žádanější a sledovanější..." Mají totiž co nabídnout: jak se shodují kritici i diváci, jsou to například cílevědomá dramaturgie, schopnost přijmout za své jak tradici, tak experiment, vzácně vyrovnané kvalitní herecké ansámbly i výrazné osobnosti, spolupráce s předními režiséry, jevištními výtvarníky a autory hudební složky inscenací...

Předprodej vstupenek probíhá v pokladnách jednotlivých divadel a v sítích www.ticketportal.cz a www.ticketpro.cz. Podrobné informace k přehlídce naleznete na www.ostravavpraze.eu.