Jeden týden k poznání Máchova kraje nestačí

17. červenec 2023, 15:25
Jeden týden k poznání Máchova kraje nestačí

Jen necelou hodinku severně od Prahy naleznete krásné umělé jezero s písečnými plážemi, které je obklopené zalesněnými kopci a nabízí koupání a vyjížďky na loďkách.

Máchovo jezero vlastně jezerem vůbec není. Jde o rybník, který nechal založit Karel IV. v roce 1366. Největší umělá vodní plocha Máchova kraje byla založena jako Velký rybník. Svůj název získal koncem 19. století v souvislosti s vyzdvižením památky Karla Hynka Máchy. Díky krajině, ve které je zasazen je dnes vyhledávaným turistickým cílem.

Uprostřed jezera jsou dva ostrůvky Myšín a Kachní ostrov. Ostrůvky jsou významnými ornitologickými rezervacemi, kam je zakázaný vstup. Okolo jezera jsou čtyři velké písčité pláže, borové lesy a romantická zákoutí. Pláže u Máchova jezera slouží především ke koupání, svoje kouzlo to tu má ale mimo koupací sezónu. Dá se tu příjemně projít borovými lesy, posedět u vody, pohrát si na krásném hřišti nebo si zajezdit na šlapadlech. Na hlavní pláži v Doksech je krásné dětské hřiště včetně velké nafukovací trampolíny. Zábavou pro děti je i samotná pláž, na které je krásný písek. Na pláži v Doksech je i spousta další zábavy pro rodiny, která se otevírá v hlavní sezóně. Je zde možnost projet se parníkem, zahrát si minigolf, volejbal. Najdete tu skákací hrady, lanové centrum a další. Je zde k dispozici půjčovna šlapadel a paddleboardů. Na šlapadle se dá dojet třeba na druhou stranu Máchova jezera do Starých splavů, kde je pláž s dalším originálním dřevěným hřištěm a také vodní park s atrakcemi.

Svezte se lodí po Máchově jezeře, odpočiňte si na písečných plážích, ubytujte se v přírodním autokempu Klůček. Jen 500 metrů od písečných pláží Máchova jezera se ubytujte v tomto přírodním autokempu. V srdci krásného borového lesa si vyberte jednu z chatek – nebo své místo pro stan či karavan a dovolená může začít.

Výlety po okolí

Okolí Máchova jezera vybízí k procházkám, objevování přírodních zajímavostí a návštěvě historických památek. Je totiž plné krásných míst. Můžete se odsud vydat na skalní vyhlídku Králův stolec, ze které údajně pohlížel Karel IV. do krajiny pod sebou. Můžete navštívit nedaleký zámek Doksy, ve kterém sídlí Muzeum Čtyřlístku a Městská knihovna. Děti nadchne návštěva Muzea Čtyřlístku a Zoopark Doksy. Zajímavým místem k viděním je také jeskyně Psí kostel nebo se třeba můžete vydat na hrad Bezděz.

Více informací i tipů na výlety najdete na www.machuvkraj.cz