Hledáte místo, kde byste si mohli se svou rodinou aktivně odpočinout, načerpat nové síly, dozvědět se něco zajímavého a také se dobře najíst?

8. duben 2019, 0:00
Hledáte místo, kde byste si mohli se svou rodinou aktivně odpočinout, načerpat nové síly, dozvědět se něco zajímavého a také se dobře najíst?

Vsaďte na jistotu a vydejte se do samotného srdce Národního parku Šumava, do malebné obce Srní.

Najdete ji pár kilometrů od majestátního hradu Kašperk na vrcholu sedla na počátku řeky Otavy. Její založení se datuje do roku 1727, kde ji pro zdejší dřevaře založil majitel panství Stodůlky baron Schmiedel. Své jméno dostala podle četného výskytu srnčí zvěře, ale svou úlohu toto místo sehrálo už mnohem dřív. Pár dnes už dávno zarostlých hald napovídá, že se tu kdysi těžilo zlato. Obec má ale i další zajímavosti: v roce 1818 tu byla zprovozněna jedna z prvních meteorologických stanic, stával tu velký mlýn s pilou a na zdejším hřbitově byste našli náhrobky reálných předloh postav z knih spisovatele Šumavy, Karla Klostermanna.

ZA SPORTEM A POZNÁNÍM

Dnes je dominantou Srní kostelík, z návětrné strany pobitý šindelem. Srní je skvělou základnou pro objevování divoké šumavské přírody. Kousek za Srním směrem na Modravu je výběh s vlky. Od pozdního jara do podzimu můžete vyrazit pěšky nebo na kole, v zimě pak na běžkách, do všech více i méně známých koutů Šumavy. Na Čeňkově Pile najdete vodní elektrárnu nebo se vydejte podél břehů horské řeky Vydry a obdivujte drsnou krásu okolních lesů i obrovské zakulacené balvany ve vodním korytu. Vyjít si lze na horskou túru k jezeru Laka, Prášilskému jezeru, na Tříjezerní slať nebo si udělat výlet ke středověkému hradu Kašperk.

VODA, KTERÁ LÉČÍ

Na svých cestách můžete tu a tam narazit na lesní studánky. A možná nevíte, že kousek od Srní se nacházejí takzvané „šumavské Lurdy“. Přezdívá se tak Hauswaldské kapli s léčivým pramenem nedaleko Vchynicko-Tetovského kanálu na plavení dřeva. Dobové historické prameny uvádějí, že se tu lidé uzdravovali po opláchnutí zdejší vodou. Proto na tomto místě postavili kapli. Dnes už z ní zbylo bohužel jen torzo, přesto je to krásné místo.

ZDRAVĚ SE NAJÍTE

Zdejší moderní gastronomie nabízí tradiční šumavské pochoutky. A příjemné je i zjištění, že tu kuchaři využívají i regionální potraviny z okolních farem.

POBAVÍTE SE

V hotelu je plavecký bazén, vyhřátá sauna, sportovní hala, kde se dá hrát například badminton, tenis, košíková nebo florbal.

ZAŽIJETE ADRENALIN

Je tu i lezecká stěna vysoká sedm metrů, laserová střelnice, golfový trenažér, fitness a bowling.