Do kin se chystá kytarový mág Eric Clapton v jubilejním koncertě z Royal Albert Hall

29. říjen 2015, 14:43
Do kin se chystá kytarový mág Eric Clapton v jubilejním koncertě z Royal Albert Hall

Bílý bluesman s ryzím černošským srdcem opět dobývá Royal Albert Hall. Záznam mimořádného koncertu Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall z května letošního roku, jímž kytarový mág oslavil své 70. narozeniny a pokořil hranici 200 hudebních večerů, které za svoji uměleckou kariéru vystřihl právě v ikonické Royal Albert Hall, je zážitkem pro všechny, kdo mají rádi blues. Jeden z nejlepších a nejrespektovanějších kytaristů všech dob přezdívaný pro svůj typický herní styl Slowhand má ve svých 70 letech stále skvělou formu. Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci více než 40 českých a slovenských kin ve čtvrtek 19. listopadu, kdy bude koncertní snímek režiséra Blueho Leache promítán v rámci cyklu Koncerty v kině.

„Eric nedělal žádný povyk kvůli tomu, že jde o muzikantskou oslavu jeho 70. narozenin, takžev tomto ohledu to měl být koncert jako každý jiný,“ vzpomíná klávesista Paul Carrack. „Ale zrovna to místo v Royal Albert Hall mělo naprosto jedinečnou atmosféru. Jako kdybyste hráli v nějakém malém klubu. Bylo to opravdu nádherné, intimní, což se na velkých pódiích prakticky neděje. Jenže Albert Hall je skutečně výjimečné místo. I Eric tu byl výjimečný,“ dodává spoluhráč s úsměvem. A bezděky tak vypíchl jeden poznatek o Ericu Claptonovi – britský muzikant má právě k londýnské Royal Albert Hall velmi srdečný vztah. Během úctyhodných 50 let své hudební kariéry, která navíc stále nekončí, tu již odehrál více než 200 koncertů, v čemž drží v rámci britského impéria jednoznačný prim.

Dvouhodinová reminiscence na bluesové titány

V jednom z vrcholů Claptonova letošního koncertního turné, který byl takto zaznamenán i pro účely následných kino projekcí po celém světě, došlo k fantastickému propojení genia loci londýnské Albert Hall a Claptonova vyzrálého muzikantského mistrovství. Tomu odpovídá i sestřih jednotlivých skladeb, jenž je znamenitým osobnostním průřezem umělcovy bohaté 50leté kariéry – ať již z dob jeho působení v legendárních hudebních formacích, jakými byly Cream nebo Derek and the Dominos, či během jeho sólové dráhy (např. skvostná balada Wonderful Tonight či tklivá osobní zpověď Tears in Heaven). S trochou nadsázky lze navíc říci, že samotnému Claptonovi koluje v žilách krev jeho velkých černošských vzorů Roberta Johnsona, Big Billa Broonzyho či Willieho Dixona, jejichž nesmrtelné bluesové pecky má trvale ve svém repertoáru a nemohly tak chybět ani na tomto slavnostním večeru. Naskýtá se tedy jedinečná možnost spatřit a hlavně slyšet na plátně tohoto letitého barda ve vrcholné formě skoro jako naživo. Neboť toto je blues. Dámy a pánové, Eric Clapton přichází…

Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall – záznam koncertu z 21. května 2015

předpokládaná délka: 2h.5min (koncert: 1h.56min., exkluzivní zákulisní rozhovory: 9min.)
anglicky bez českých titulků
Režie: Blue Leach

KDY a KDE

19. listopadu 20.30 – záznam

Praha – kino Radotín
Ostrava – kino Luna
Nymburk – kino Sokol
Tábor – kino Svět
Uherské Hradiště – kino Hvězda
Uherský Brod – kino Máj
Teplice – kino Květen
Veselí nad Moravou – kino Morava
Plzeň – kino Měšťanská beseda
Žamberk – kino Fidiko
Havířov – kino Centrum
Říčany – kino Na Fialce
Ostrava – Minikino
Vsetín – kino Vatra
Karviná – kino Ex
Zábřeh – kino Retro
Mariánské lázně – kino Slavia
Olomouc – kino Metropol
Řevnice – kino
Humpolec – kino
Brandýs nad Labem – kino
Chrudim – Městské kino
Náchod – kino Vesmír
Bechyně – kino
Duchcov – kino Lípa
Sezimovo Ústí – kino Spektrum
Chomutov – kino Svět
Hodonín – kino Svět
Heřmanův Městec – kino
Děčín – kino Sněžník
Litvínov – kino Citadela
Louny – kino Svět
Jablonec nad Nisou – kino Radnice

 

Kompletní seznam kin se aktualizuje na www.koncertyvkine.cz