Výstava ve Zlíně představí ilustrace Elišky Chytkové z knihy Tajemství Libosadu

12.11.2019, 9:00 – 30.11.2019, 19:00

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a Národní památkový ústav, Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži zvou na výstavu ilustrací Elišky Chytkové, jenž provází malé i velké čtenáře knihou Petra Hudce Tajemství Libosadu.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Hlavním hrdinou knižního příběhu je Robert, který je v Kroměříži na prázdninách u prarodičů. Při návštěvě Květné zahrady (Libosadu) se díky paměti stromů ocitá v době jejího zbudování. Má možnost objevovat podobu, významy a krásu zahrady v míře, jak to její dnešní stav bezezbytku neumožňuje. Prostředkem k tomu jsou setkání s kamarády Bohdankou a Johanem i dalšími lidmi: zahradníky, umělci, urozenými hosty a dokonce i budovatelem Libosadu biskupem Karlem. Současně v Robertově příběhu ožívají a znovu se odehrávají staré mýty.

Vernisáž výstavy a představení knihy Tajemství Libosadu se uskuteční v pondělí 11. listopadu 2019 v 17 hodin ve foyer Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, výstava potrvá do 30. listopadu 2019.

Autorka ilustrací Eliška Chytková je absolventkou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Její absolventský animovaný film O šunce se nominoval do soutěže na festivalu v Cannes. Nejčastěji vytváří ilustrace, podílela se například na knize o Miloslavu Stinglovi, která v roce 2017 získala ocenění Magnesia Litera. S jejími ilustracemi se návštěvníci kroměřížského zámku a Muzea umění Olomouc mohli setkat u speciální mobilní aplikace Sen biskupa Karla.

Autor knižního příběhu Petr Hudec se podílí v rámci Národního památkového ústavu na řadě vzdělávacích programů, zároveň se autorsky podílel i na realizaci projektu, který vešel ve známost pod heslem Památky nás baví. V současnosti pracuje v odboru edukace a dalšího vzdělávání při Generálním ředitelství NPÚ v Praze. Místem jeho působení je především Kroměříž, kde se jako lektor podílí na interpretaci Květné a Podzámecké zahrady i Arcibiskupského zámku.

Knihu Tajemství Libosadu bude možné během doby trvání výstavy zakoupit na recepci 14|15 Baťova institutu. Dále je možné knihu zakoupit v e-shopu Národního památkového ústavu.