8. festivalový koncert LEDNICKO l VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU: ZÁVĚREČNÝ GALAKONCERT v Zimní jízdárně zámku Valtice

12.10.2019, 19:00 – 23:59

8. FESTIVALOVÝ KONCERT LVHF

ZÁVĚREČNÝ GALAKONCERT

ZÁMECKÁ JÍZDÁRNA VE VALTICÍCH

Cena vstupenky: 890 / 490 / 290 / 190 Kč

Program koncertu:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Va pure ad altri in braccio z komické opery La finta giardiniera, KV 196

Joseph Haydn (1732–1809)
Symfonie č. 94 G Dur „S úderem kotlů“, Hob. I:94

Gioachino Rossini (1792–1868)
Una voce poco fa z komické opery Il barbiere di siviglia

Gioachino Rossini
Árie Nacqui all’affanno (Rondò Finale) z komické opery La Cenerentola

********

Ludwig van Beethoven
Klavírní koncert č. 5 Es dur, op. 73 „Císařský“

ALEXANDRA YANGEL – mezzosoprán


Ačkoliv je Alexandra Yangel známá světu především jako mezzosopranistka, již v pěti letech zahájila studium hry na housle u Galiny Turchaninové, které roku 2011 úspěšně dokončila na Moskevské státní konzervatoři Piotra Iljiče Čajkovského ve třídě Iriny Bochkové. Zpěv začala studovat až v devatenácti letech u sólistky Velkého divadla v Moskvě Iriny Dolzhenko, roku 2012 pak nastoupila na Ruskou akademii hudby Gněsinových. Debutovala ve Velkém sále moskevské konzervatoře pod vedením Mishy Rachlevského a své interpretační schopnosti dále zdokonalovala studiem na Vídeňské konzervatoři pod dohledem sopranistky Eleny Filipové. Navštěvovala také mistrovské třídy u Anatola Gousseva, Silvany Bartoly, Stephana Rugamera, Yevgenia Něstěrenka a Vesseliny Kasarové. Roku 2014 byla přijata do charitativního programu Live Music Now, který založil houslista Yehudi Menuhin spolu s Ianem Stouztkerem, CEB, již roku 1977. Od sezóny 2017/2018 působí jako stála členka souboru Vídeňské státní opery, kde ztvárnila například Cherubina (Figarova svatba), Zerlinu (Don Giovanni), Zulmu (Italka v Alžíru), Glašu (Káťa Kabanová), Druhou dámu (Kouzelná flétna), Prince Orlofského (Netopýr), Mercedes (Carmen), Siebel (Faust), Wellgundu (Zlato Rýna), Floru (La Traviata) a mnohé další. Spolupracovala s dirigenty jako Simone Young, Graeme Jenkins, Susanna Malik, Guido Mancusi, Misha Rachlevsky, Ilya Gaisin a Gordon Gerrard. Během své umělecké kariéry získala řadu ocenění a vystoupila na mnoha hudebních festivalech. Účast na festivalu Kammeroper Schloss Rheinsberg v Německu jí roku 2016 přinesla ocenění za nejlepší pěvecký výkon.

LUKÁŠ VONDRÁČEK – klavír

Jeden z nejvýraznějších českých klavíristů současnosti byl již v dětství mnohými označován za zázračné dítě – své první veřejné vystoupení absolvoval ve čtyřech letech se skladbami Roberta Schumanna a Petra Iljiče Čajkovského. Umělcovy další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a záhy vystoupil jako sólista například s Filharmonií Brno či Janáčkovou filharmonií Ostrava. Od svých dvanácti let koncertoval v zahraničí a navštívil Německo, Polsko, Velkou Británii nebo Spojené státy americké. Ve stejném věku zahájil studium hudebního oboru na pedagogické fakultě Ostravské univerzity, následně studoval na vídeňské konzervatoři u Petera Barcaby a na akademii v Katovicích ve třídě Andrzeje Jasinského. Roku 2012 získal diplom s vyznamenáním z bostonské hudební školy New England Conservatory of Music, kde zdokonaloval své klavírní umění pod vedením Hung-Kuan Chena. Milníkem v klavíristově umělecké kariéře se stal debutový koncert s Českou filharmonií roku 2002 v pražském Rudolfinu pod vedením dirigenta Vladimira Ashkenazyho. Od té doby účinkoval Lukáš Vondráček se spoustou významných hudebních těles, jakými jsou například BBC Philharmonic, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gulbenkian Orchestra, Helsinki Philharmonic nebo Hong Kong Philharmonic. Spolupracoval také s mnohými dirigenty – s Jiřím BělohlávkemMarinem AlsopemManfredem HoneckemPietarim InkinenemPaavo JärvimTheodorem KucharemZdeňkem MácalemVasilijem PetrenkouKrzysztofem Urbańskim Antoni Witem.

Roku 2009 získal cenu poroty v mezinárodní soutěži Vana Cliburna v Texasu, o rok později zvítězil v americké soutěži Hilton Head International Piano Competition. V květnu 2016 se Vondráček stal vítězem prestižní klavírní Soutěže královny Alžběty v belgickém hlavním městě Bruselu.

 PKF – PRAGUE PHILHARMONIA

Roku 1994 vznikla z iniciativy dirigenta Jiřího Bělohlávka Pražská komorní filharmonie, která se za pětadvacet let své existence stala respektovanou součástí české i světové orchestrální scény. Vystoupila s celou plejádou světoznámých dirigentů a sólistů: Christopherem HogwoodemRobertem McDuffiemMarthou ArgerichEmmanuelem PahudemDanielem Müllerem-SchottemSarah Chang, Lucianem PavarottimAnnou Netrebko, Plácidem DomingemMagdalenou Koženou a řadou dalších. Je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, (BBC Proms, Dresdner Musikfestspiele, MITO Settembre Musica, Pražské jaro, Festspielhaus Baden Baden), natočila přes devadesát kompaktních disků pro přední domácí i světová hudební vydavatelství, za které obdržela řadu ocenění, jako například Zlatou desku RAC Kanada, Cenu Harmonie, Diapason d´Or, a na další byla nominována (International Opera Awards, International Classical Music Award). Na přelomu srpna a září 2018 nahrála profilovou nahrávku s šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem a klavíristou Andrew von Oeyenem s díly Ravela, Debussyho a Bizeta. Od roku 1994 až do roku 2005 stál v čele PKF – Prague Philharmonia český dirigent a zakladatel orchestru Jiří Bělohlávek, který se stal následně jejím čestným hudebním ředitelem. Dále se dirigentské taktovky ujal Kaspar Zehnder a Jakub Hrůša. Od počátku sezony 2015–2016 vede těleso francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

VOJTĚCH SPURNÝ – dirigent


Přední český dirigent, klavírista, cembalista a pedagog studoval nejprve hru na klavír a flétnu na Pražské konzervatoři, později operní režii, dirigování a cembalo na Akademii múzických umění v Praze. Interpretaci staré hudby a hře na cembalo se dále věnoval na Hoogeschool de Kunsten v holandském Utrechtu. Během své operní dirigentské praxe spolupracoval s barokním divadlem Drottningholm Palace, Divadlem J. K. Tyla v Plzni, Göteborg Opera, Oslo Opera House, Staatstheater Hannover, Komorní operou Praha, Národním divadlem a Státní operou Praha. V letech 1999–2004 byl ve Státní opeře Praha stálým dirigentem a v sezoně 2002–2003 zde zastával funkci uměleckého šéfa Opery. Během své činnosti spolupracoval mimo jiné s Filharmonií Hradec Králové, Jihočeskou komorní filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, PKF – Prague Philharmonia, Chursaechsische Kammerphilharmonie, Pražským komorním orchestrem, Severočeskou filharmonií Teplice, Janáčkovou filharmonií Ostrava a s významnými interprety jako je S. Brill, P. Bernold, V. Hudeček, M. Hundeling, S. Kam, Š. Margita, M. Maisky, D. Pecková ad.

Více o programu koncertu a festivalu na stránkách pořadatele.