Barokní slavnosti FESTE TEATRALE na zámku Valtice

31.8.2019, 11:00 – 23:00

V. ročník barokních slavností FESTE TEATRALE proběhne po celém areálu zámku v sobotu 31. srpna 2019.

Cena vstupenky: Vstup zdarma, , ,  Kč

Festival zaplní zámecký areál od 11:00 do 23:00. Program vyvrcholí slavnostním barokním ohňostrojem ve 21:00 na zámecké louce a posezením s cimbálovou muzikou na vnitřním nádvoří zámku do pozdního večera. 

Návštěvníky čeká bohatý program se zpěvy, tanci, workshopy, hudebními vystoupeními na dobové nástroje po celý den po celém zámeckém areálu a také slavnostní operní představení v zámeckém divadle.

Většina programu FESTE TEATRALE bude probíhat v prostorách před zámeckými schody, na čestném nádvoří u kašny, na vnitřním nádvoří a v zámecké kapli. Zapojena bude také Bylinková zahrada, zámecká vinotéka a samozřejmě barokní divadlo, kde kromě volně přístupného programu bude slavnostně uvedena opera. Večerní program obstará hra s ohni v zámeckém amfiteátru ve 20:00, barokní ohňostroj za zámkem ve 21:00 a cimbálová muzika k tanci i poslechu na vnitřním nádvoří až do 23:00. 

Program:

11:00 zahájení slavnostní fanfárou před zámkem, 11:00 - 21:00 v areálu zámku - Zdeněk Bouchner, trubač

 

Lukáš Šimon, chůdy

Kašpar Klepal, žonglování

Ondřej Holba, pierot

provazochodkyně Kristýna Tvrdíková, provazochodectví, akrobacie, žonglování

historické hry a myší dostihy Wagabundus Collective

 

Kateřina Štěpánková, Alexandra Vostrejžová - harfa a zpěv

Harfistka Kateřina Štěpánková a zpěvačka Alexandra Vostrejžová. Dvě studentky konzervatoře, které se rozhodly pro hudební dráhu a svoje nadšení pro hudbu vyjadřují především rozmanitým hudebním repertoárem a upřímným projevem. 

Jindřich Macek, loutna - Loutnová hudba v proměnách času

Jindřich Macek - lounta

Loutnové skladby z období gotiky, renesance, baroka i vlastní tvorba Jindřicha Macka přináší klid, harmonii a prostor k zamyšlení…

Markéta Böhmová, zpěv & Richard Závada, theorba

Canzone baroche. Ochutnejte s námi hudbu raně barokní Itálie plné živelných rytmů i lkavých melodií. Za doprovodu theorby Richarda Závady zazpívá sopranistka Markéta Böhmová.

Anonym: Ciaccona di paradiso e d'inferno
J.H.Kapsberger: Toccata Arpeggiata
G.Caccini: Amarilli
G.Caccini: Odi Euterpe
J.H.Kapsberger: Canario
J.H.Kapsberger: Felici gl'animi

 

zámecká kaple - varhany

trio Ensemble Leo Marci. Obsazení: Markéta Čechová - cembalo, Mélusine de Pas - viola da gamba, zpěv, Alžběta Chlubnová - zobcová flétna.

Geisslers Hofcomoedianten

 

Vnitřní nádvoří - Alla Danza Brno - Baroque

Alla Danza Brno - Baroque

Taneční soubor Alla Danza Brno – Baroque se věnuje rekonstrukcím historických tanců z období baroka. Pod uměleckým vedením Mgr. Františka Dofka se specializuje na tance francouzského stylu „la belle danse“ nebo „la danse noble“ (tzn. tanec krásný či vznešený) spojený zejména se dvorem Ludvíka XIV. a jeho následníka Ludvíka XV.

Umělecká činnost souboru zahrnuje interpretaci společenských a divadelních barokních tanců zrekonstruovaných dle dochovaných dobových zápisů ze 17. a 18. století - tzv. Bouchamp-Feuilletových tanečních notací, věnuje se i vlastní choreografické tvorbě v dobově poučeném stylu. Alla Danza Brno-Baroque spolupracuje s předními zahraničními odborníky na historické tance a dobovými hudebními ansámbly. Pravidelně vystupuje na Barokní noci na zámku Český Krumlov, Hudebním festivalu Znojmo, Feste Teatrale na zámku Valtice, či v rámci programu Západočeské baroko. 

 

Divadlo e-Million

Divadlo na chůdách pro děti a dospělé. Herci na chůdách v pestrobarevných kostýmech motýlů „poletují“ po ulici či náměstí, aby tu a tam zahalili diváky do svých křídel a zažertovali s nimi, nebo v kejklířských kostýmech mávají prapory nad hlavami návštěvníků.

Ivana Vítková, flétna & Barbora Hulcová, theorba

 

14:00 - 21:00 areál zámku - prezentace autorských historických oděvů z 18. století Šaruš History Fashion z ateliéru Šárka Tóthová

 

18:00 zámecké divadlo - slavnostní opera, jediná placená část programu

 

19:00 - 23:00 vnitřní nádvoří - cimbálová muzika 

20:00 zámecký amfiteátr - Teatro Comico - Legenda o hořícím peří, divadlo s maskami a ohni

21:00 za zámkem - ohňostroj Pocta baroku na hudbu Františka Xavera Richtera a Georga Friedricha Händela (Wassermusik)

Na vnitřním nádvoří bude možnost zakoupení občerstvení a valtických vín. Vstup na všechny atrakce je zdarma, vyjma opery v 18:00 v zámeckém divadle.

Změny programu vyhrazeny.