Výstava módy 1958-78 aneb Jak se žilo ve vládní vile, dnes ve vile Stiassni

7.9.2018, 10:00 – 4.11.2018, 16:00

Tento rok si připomínáme významná osmičková výročí spojená s dějinami Československého státu a životem uvnitř něj. Vila Stiassni, ve správě Národního památkového ústavu, připravila od září do listopadu 2018 výstavu mapující dvě osmičkové dekády, jejichž střed tvoří zlomový rok 1968. Život ve vládní vile přibližuje návštěvníkům pomocí módy dobu od konce padesátých let až do konce let sedmdesátých.

Cena vstupenky: 190 Kč / 130 Kč, , ,  Kč

Výstava je instalovaná přímo na prohlídkové trase vily.

Přes 70 oděvních modelů a desítky doplňků je rozděleno do několika po sobě jdoucích celků. Návštěvník získá jednoduchý přehled o módních siluetách a materiálech z dámského, pánského, ale i dětského šatníku. Luxusní padesátá léta, barevný styl Brusel, minisukně a vytupírované účesy, romantické variace z krimplenu, diolenu nebo dederonu let sedmdesátých jsou vystaveny v obou patrech vily.

„Mezi zajímavosti výstavy patří růžové večerní šaty s pláštěm, ušité podle kostýmu Popelky ze slavné pohádky s Libuší Šafránkovou, secesí inspirované šaty, svatební šaty z okupačního dne 21. 8. 1968 a doplňky ze začátku 70. let a vybrané kostýmy ze silvestrovských pořadů československé televize“, láká Jan Maroušek, jeden z kurátorů výstavy.