Bachův varhanní podzim: Roman Hoza & Barbara M. Willi v kapli zámku Valtice

30.9.2017, 19:00 – 23:59

Valtická zámecká kaple je nádherným barokním místem pro top summit barokních skladatelů Johana Sebastiana Bacha a Georga Fridricha Händela. Do popředí staví barokní cembalo – sesterský nástroj varhan.

Cena vstupenky: 150 – 190 Kč, , ,  Kč

Bachův varhanní podzim 2017

Bach publikoval cembalové partity, které jsou jeho uměleckým krédem, na vlastní náklady a byl zjevně spokojen s vyvážeností a virtuózností těchto překrásných klávesových kompozic. V programu je vyváží vokální díla operního komponisty Händela. Je překvapující, jak živá je Händelova hudební vize lásky a jak inteligentně znázorňuje význam textu ve svých skladbách. Krása barokní hudby v odpovídajícím prostoru umocní prožitek, který na chvíli nechá zapomenout na starosti každodenního života.

Roman Hoza baryton
Barbara M. Willi cembalo

Barytonista ROMAN HOZA, absolvent brněnské JAMU, je laureátem několika mezinárodních soutěží včetně soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. Představil se opernímu publiku ve Vídni, Salzburgu, Lyonu, mnoha německých měst, Praze, Ostravě, Brně ad. Klíčovou roli v jeho repertoáru hrají mozartovské role - Don Giovanni, Leporello, Figaro, Guglielmo, Papageno aj. Pravidelně vystupuje s předními českými ansámbly staré hudby. Z posledních projektů jmenujme např. Händelova Mesiáše s Czech Ensemble Baroque nebo Fuxovu operu Costanza e Fortezza s Musicou Floreou Marka Štryncla.

BARBARA MARIA WILLI studovala hru na cembalo a historický klavír ve Freiburgu a Štrasburku a provozovací praxi staré hudby na Mozarteu v Salzburgu. Pedagogicky působí jako profesorka a vedoucí katedry historické interpretace na Hudební fakultě JAMU v Brně. Jako specialistka na historické klávesové nástroje (cembalo, historický klavír, varhany) spolupracuje s předními uměleckými osobnostmi, ansámbly a orchestry. Vystupuje na významných pódiích v České republice a v zahraničí, např. v opeře v Curychu, ve vídeňském Konzerthausu, ve filharmoniích v Krakově, Essenu, na hradě v Bratislavě, v pražském Rudolfinu. Natočila řadu kompaktních disků, které získaly uznání české, německé a francouzské kritiky, např. skladby z kroměřížské hudební sbírky či CD Salve Mater s gotickou hudbu pro varhany a hlasy. V Brně založila úspěšný cyklus koncertů staré hudby s názvem „Barbara Maria Willi uvádí...“ 

 

Program:

MAURIZIO CAZZATI               Kantáta Lucifero

JOHANN SEBASTIAN BACH    Courante z Partity B dur BWV 825

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL Kantáta Nell‘africane selve HWV 136a

JOHANN SEBASTIAN BACH   Allemande z Partity B dur BWW 825

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL  Kantáta Apollo a Dafne HWV 122
(výběr): 
Recitativ La terra e liberata – Pende il ben del´universo 
Recitativ Placati al fin – Come rosa in su la spina

 

Vstupenky k zakoupení on-line zde či na místě.

Více informací na stránkách pořadatele.