Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř: MINIOPERY - Divadlo Bez zábradlí

12.3.2017, 14:00 – 18:40

Populární autorská dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák napsala již na čtyři stovky písniček, k jejich tvorbě však patří i čtyři miniopery, věnované všem se smyslem pro humor: Budulínek, Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka. 

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř: MINIOPERY - Divadlo Bez zábradlí
  • Adresa:
    Jungmannova 36/31
    Praha 1 110 00

Výjimečná příležitost: Dětská opera je nyní v Divadle Bez zábradlí uvádí všechny najednou!

Dětská opera Praha

Dětská opera Praha (DOP) je soubor dětských a mladých sólistů studujících zpěv. Založila ji v roce 1999 na základech své soukromé hudební školy sólistka opery Národního divadla v Praze a profesorka zpěvu na Pražské konzervatoři Jiřina Marková-Krystlíková. Soubor má v současnosti široký repertoár, částečně nastudovaný i v italštině a němčině. DOP vydala osm CD, Česká mše vánoční J. J. Ryby, H. Krása Brundibár, Malý Mozart, Géniové a děti (B. Smetana, A. Dvořák, B. Martinů, L. Janáček), Opera nás baví, B. Britten Kominíček, K. Hašler Mraky plují do daleka (písně), J. Uhlíř a Z. Svěrák Miniopery. Inscenace nejznámější dětské opery, Brundibára Hanse Krásy, v provedení DOP vyšla na DVD. O souboru byl natočen televizní dokument a o jeho činnosti pravidelně informují média.

S velkým ohlasem u diváků i odborné kritiky, vystoupila DOP ve vídeňském Konzerthausu (2004) a v japonském Aichi na EXPU 2005 a též v Bayreuthu v červnu 2005. Na podzim 2006 DOP úspěšně vystupovala na turné v Německu s programem Malý Mozart a Rybovou mší. Inscenace nejznámější dětské opery, Brundibára Hanse Krásy, v provedení DOP byla v únoru 2007 prezentována s obrovským úspěchem na Evropských operních dnech v Paříži v opeře Bastille, kde zároveň proběhl také křest CD. V roce 2008 v rámci festivalu ISME uskutečnila DOP řadu představení v italských městech, které vyvrcholilo představením H. Krásy Brundibár v Teatro Comunale v Bologni. Na podzim v roce 2008 účinkoval soubor s velkým ohlasem v Dortmundu s představením Brundibár a v roce 2010 se stejnou operou vystupoval soubor na festivalu v německém Chemnitz. V květnu 2012 účinkoval soubor v Bayreuthu s Otvíráním studánek B. Martinů a písněmi K. Hašlera.

Soubor pravidelně vystupuje na Nové scéně Národního divadla a též hostuje v českých městech a s velkým úspěchem vystoupil na Pražském jaru a ve Smetanově Litomyšli.

DOP uvádí též díla soudobých skladatelů: J. Boháč, J. Fišer, L. Hurník, J. Drummond, B. Váchal, B. Gregorini, P. Trojan, J. Uhlíř a Z. Svěrák.

DOP natočila pro Českou televizi šestnáctidílný seriál Opera nás baví, který se setkal s mimořádným ohlasem a Českou mši vánoční J. J. Ryby, která byla vysílána na Štědrý den.

Na základě zájmu hraje soubor též představení pro školy a též spolupracuje s nadací Lucie (např. Česká mše vánoční s dirigentem L. Peškem). Ředitelka DOP Jiřina Marková-Krystlíková obdržela cenu Hudební jednoty za práci s dětmi.

Z iniciativy DOP byla rovněž založena mezinárodní pěvecká soutěž Pražský pěvec (pro účastníky od 8 do 26 let v pěti kategoriích).

Soubor každoročně vystupuje na akcích pro Prahu 1 (protifašistický odboj) a pro magistrát hl. města Prahy.

DOP může pokračovat v dosavadní práci díky grantům hlavního města Prahy a i díky pomoci mnoha laskavých sponzorských partnerů.

O autorovi

Zdeněk Svěrák                                                  
Režisér, scénarista, herec, zpěvák, spisovatel, komik,spoluautor her divadla Járy Cimrmana a zakladatel nadace Paraple. Vždy s vřelým úsměvem, původně učitel českého jazyka a literatury. Ve dvojici s hudebním skladatelem J.Uhlířem pracuje na písničkách pro děti se zaslouženým úspěchem.Společně vydali i Zpěvník . Charakteristická je i jeho živelnost, přirozenost,moudrost a jemný inteligentní humor.
Jaroslav Uhlíř
Hudební skladatel, zpěvák, klavírista, komik a moderátor.Úspěšný skladatel filmové hudby. Vystudoval též dirigování. Se Z.Svěrákem léta spolupracuje též v tvorbě pro děti např. v televizním seriálu Hodina zpěvu. Je autorem též lyrických hluboce prožitých melodií.Povrchnost jeho povaze je cizí. Napsal též hudbu pro divadlo Semafor. Tato pracovní dvojice například pracovala na filmech Ať žijí duchové, Vrchní prchni, Tři veteráni.

Citáty
J.Uhlíř: Děti jsou vynikající a nekompromisní publikum, které vám dá hned najevo co se mu líbí a co ne.Z.Svěrák: Písnička vznikne, když se slovo a hudba na pár minut sejdou a rozumějí si.Píšeme tak „aby vlezly do ucha“.
J.Uhlíř: Operky jsou žrout motivů. Pro nás to byla ale radost a doufejme i radost pro diváky. Obecně bych dětem popřál ať ochutnají z toho hudebního koláče všechny žánry a mezi ně patří i naše dítě – operky.
Z.Svěrák: Náš zpěv je návodný. Píšeme tak, aby se to líbilo nám dvěma. Dnešní dospělí byli kdysi první posluchači našich písniček.