Khamoro - světový romský festival 2015 v Plzni

26.5.2015 – 28.5.2015, 23:59

Přípravy na sedmnáctý ročník Světového romského festivalu Khamoro jsou v plném proudu! Organizátoři ze Slova 21 a Studia Production Saga pro návštěvníky připravují opět celou řadu akcí.

Chybět samozřejmě nebudou oblíbené koncerty tradiční romské hudby, defilé účinkujících v centru Prahy, koncerty světově uznávaného gypsy jazzu, ale i odborný a doprovodný program. Jeho součástí budou nejrůznější taneční workshopy, vernisáže nebo dětský den „Khamororo“, se kterým organizátoři největšího romského festivalu na světě přišli loni a měl velký úspěch. A to není zdaleka všechno!

Na návštěvníky čeká hned několik dalších překvapení. „Program se v této chvíli teprve dolaďuje, jednáme s jednotlivými romskými kapelami a jsme přesvědčeni, že i v roce 2015 se mají návštěvníci festivalu Khamoro opravdu na co těšit.  Vystoupí opět ti nejlepší romští hudebníci z celého světa,“ říká producent a art manager festivalu Džemil Silajdžić.

Festival Khamoro je nejznámější romský festival na světě, který každoročně do Prahy přiláká kolem 9 tisíc návštěvníků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Doposud je jednou z nejvýraznějších aktivit organizace Slovo 21. Od roku 1999 jej podpořilo mnoho významných osobností, například Václav Havel, Petr Pithart, Libuše Benešová nebo Ramiro Cibrian.

Předběžný program

ÚTERÝ 26. 5. 2015
9:00 plzeňské školy – přednáška o romských dějinách a romském jazyce
14:00 prostor „U Branky“ – komunitní program: DJ It, výtvarný workshop (MilKa), lekce romského tradičního tance a street dance, představení loňských výherců soutěže Street Battle Jam, kurz výroby šperků, vyprávění starých Romů „O Minulosti a současnosti jinak“

STŘEDA 27. 5. 2015
21:00 Buena Vista Club – koncert gypsy jazzu

ČTVRTEK 28. 5. 2015
13:00 náměstí Republiky – open-air performance/živá instalace „Dort mandala“
19:00 náměstí Republiky – galakoncert

Další informace na www.khamoro.cz