Kostely Moravské Ostravy 2014

31.8.2014

V neděli 31. srpna se můžete s průvodci Ostravského informačního servisu vydat po zaniklých i existujících církevních památkách Moravské Ostravy.

„Prohlídka bude začínat u Nové radnice na Prokešově náměstí, kde se návštěvníci dozvědí obecné informace o vývoji a výstavbě kostelů na území Ostravy. Rozkvět sakrální architektury přinesl konec 19. století, kdy kromě katedrály Božského spasitele vznikají také kostely v Mariánských Horách, Přívoze, Michálkovicích nebo Radvanicích,“ naznačuje průběh prohlídky průvodkyně Irena Velčovská. Trasa povede od Prokešova náměstí, kolem Evangelického kostela, náměstí MSGRe. Šrámka, dále po Puchmajerově ulici až ke kostelu sv. Václava.

„Součástí prohlídky je také návštěva interiéru Evangelického kostela, který není veřejnosti s výjimkou bohoslužeb nebo koncertů běžně přístupný,“ láká návštěvníky průvodkyně. „V další části prohlídky se příchozí dozví také informace o tom, proč se kostely v centru vůbec vystavěly, jaké peripetie tomu předcházely, kde se ve městě nacházely původní hřbitovy a podíváme se také ke zbytkům městských hradeb ze 14. století.

Účastníci nedělní prohlídky, se budou moci během dne také podívat do Ostravského muzea na Masarykově náměstí. Tam právě probíhá výstava Příběh zapomenutého hřbitova, která přibližuje okolnosti vzniku a zániku pohřebiště na Puchmajerově ulici a přilehlé kaple sv. Lukáše. Po prokázání se vstupenkou z naší prohlídky umožní muzeum výjimečně zlevněné vstupné na výstavu, a to s 50% slevou.

Prohlídky se budou konat v časech 10:00 a 14:00. Sraz je na Prokešově náměstí.    

Cena je: 80,- pro dospělého, 50,- pro děti, studenty a seniory.  

Vstupné se platí na Vyhlídkové věži v 6. patře Nové radnice (pobočka Ostravského informačního servisu, s.r.o.). Těšíme se na Vaši návštěvu!

Připravujeme: Po schodech na věž, 6. září 
                       Vily Moravské Ostravy, 7. září