Valmont - Stavovské divadlo

4.11.2019, 19:00 – 5.11.2019, 21:05

Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont pro své pobavení zasahují do cizích osudů a roztáčejí soukolí, jež je nakonec smete.

Valmont - Stavovské divadlo
  • Adresa:
    Ovocný trh 1
    Praha 1 110 00

Autor Nebezpečných známostí (románu psaného v dopisech) – Choderlos de Laclos – byl důstojníkem francouzské armády neschopným uspokojit své vojenské ambice, a tak začal psát. Zkoušel uspět s několika básněmi a librety k operám a vydal Nebezpečné známosti čili souhrn dopisů jedné společnosti a veřejnosti pro poučení společnosti jiné (1782). Věrohodnost děje tohoto románu z něj činí největší dílo svého druhu. V téměř dvou stech dopisech je zde vylíčen vztah dvou „libertinů", kteří ušlechtilé myšlenky filozofického libertinství znetvořili v mravní nezávaznost.

Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont pro své pobavení zasahují do cizích osudů a roztáčejí soukolí, jež je nakonec smete. Láska zbavená citů se stává uměním strategie, chladně vypočítané do sebemenších podrobností, a na tento cynický přístup k morálce a lidské zodpovědnosti nakonec doplácejí nejen nevinné oběti, ale i jejich honci. Na povrchu je aristokratická smetánka bez chyby a hříchu, ale stačí poodkrýt masku a vidíme zkažené nitro nehodné obdivu či následování. Je až krutě bizarní, jak snadno se můžeme dostat do hry života, jejíž pravidla určují jiní lidé. Nikdo není člověkem sám o sobě, ale utváří ho a ovlivňuje okolní prostředí. Někdy je obtížné rozeznat, kdy o sobě ještě rozhodujeme my sami, a kdy ostatní…

Příběh o cynických poživačnících vytvořil známý český choreograf Libor Vaculík na hudbu Franze Schuberta a Pēterise Vaskse, v hudební režii Petra Maláska. Komorní inscenace tak osciluje na pomezí tanečního divadla a činohry, Libor Vaculík nešokuje výpravným dílem, ale naopak se zaměřuje na jemné, citlivé vykreslení jednotlivých charakterů postav.

Tereza Podařilová získala za roli Markýzy de Merteuil Cenu Thálie 2014.
Účinkuje soubor Baletu Národního divadla
Premiéra: 26. 6. 2014
Představení není vhodné pro děti do 12 let.
Přibližná délka představení včetně přestávky: 2 hodiny a 5 minut, jedna přestávka 25 minut.
Fotografové inscenace: Martin Divíšek, Pavel Hejný, Hana Smejkalová

 Hudba: Franz Schubert, Pēteris Vasks
Choreografie: Libor Vaculík
Režie: Libor Vaculík
Autor libreta: Zdeněk Prokeš, Libor Vaculík
Hudební režie: Petr Malásek
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Roman Šolc