Ozvěny Festivalu otrlého diváka - Olomouc

2.4.2020

Vydejte se na kosmickou pouť s Festivalem otrlého diváka

Cena vstupenky: 150 Kč

Diváci se podívají do hlubin vesmíru i svého nitra spolu s 16. ročníkem Festivalu otrlého diváka. Raketa plná pokleslých filmů poletí oběžnou dráhou a dramaturgové naservírují dávku těch nejlepších špatných, vyšinutých a těžko popsatelných filmů, které jsou v naší galaxii k mání na téma vesmír. Vrcholem budou již tradičně živé dabingy otrleckého ansámblu. 

„Letošní ročník, to je čisté sci-fi z vnějšího vesmíru. Diváky čeká intergalaktická nuda, ženská věznice ve vesmíru, mužská věznice plná kung-fu bijců, erotický hotýlek v srdci Japonska, útok podzemšťanů, rybáři zabijáci, umělci na drogách, hnědý koutek pro připosraného diváka, porno slasher, Santo, Filmový hovnovuc, Aero naslepo z východu a možná přijde i Igor LepreChaun,“ popisuje široké tematické spektrum letošního ročníku dramaturgyně Alžběta Šáchová. „V rámci vesmírné tematiky nesmí chybět Temná hvězda. Jedná se o první film scenáristy Dana O'Bannona, který později napsal scénář Vetřelce. Vypraví v podstatě stejný příběh, jen je to zevlácká satira, kde tu největší hrozbu v kosmu představuje každodenní nuda. Podvratné vyznění této smeťákové odysey umocňuje neskrývaná lacinost produkce, kde skafandry a interiéry vesmírné lodi vznikly recyklováním věcí všedního užití jako formiček na led či krabicí na donuty,“ láká na snímek Johna Carpentera dramaturg Jiří Flígl. 

Vesmír prohřejí i přisprostlá lidská slova kosmonautické jednotky tlumočníků. Jejich živý dabing provede rovnou čtyři majstrštyky otrlého žánru. Jedním z filmů bude Galaktický ničitel vyprávějící epický příběh špióna, válečnice, motorkářů, mravencoidního mutanta a vepřových mimozemšťanů. Naživo přetlumočí v sále Samantha Bifidus a Josef Vokurka. Na programu nechybí ani zlotřilý skřítek z irských legend, který zavraždí kohokoli, kdo se zmocní jeho zlata. Leprikón 4: Ve vesmíru diváci uvidí a uslyší s trojhlasým živým dabingem. Tauřina dobrodružství: Hvězdný kriminál aneb Vesmírný chládek pojednávají o titulní amazonce, která se ocitne jako trestankyně na kosmické lodi sloužící jako ženská věznice. Vesmírný epos a zároveň emancipační příběh plný aktivních hrdinek s odhalenými ňadry doprovodí pětihlasý dabing v podání Samanthy Bifidus, Jíry Fostré, Immanuela Lubrikanta, Josefa Vokurky a Kafilerie Zawadské.