Tváře současného francouzského jazzu

24.2.2020, 19:30 – 27.2.2020, 21:00

Festival JAZZ MEETS WORLD zahajuje svůj jubilejní rok vystoupením dvou tváří současného francouzského jazzu. Trumpetistka Lucienne Renaudin Vary si zahraje 24. 2. na Novoměstské radnici s triem Roberta Balzara a o 3 dny později se na stejném místě představí Emile Parisien Quartet. 

Robert Balzar trio vystupuje na českých i zahraničních jazzových festivalech, např. v Istanbulu, Birminghamu, Stockholmu nebo Tel Avivu. Má za sebou turné po Španělsku a USA. Na těchto pódiích jsou vedle jeho členů slyšet významní světoví jazzmani. Tentokrát si trio za svého hosta vybralo vycházející hvězdu, francouzskou trumpetistku Lucienne Renaudin Vary. Návštěvníky koncertu čeká program složený ze známých jazzových standardů. 

Lucienne je objevem na mezinárodní scéně vážné hudby i jazzu. V roce 2016 získala cenu Victoires de la musique classique v kategorii „Objev roku“ a rozhlasovou stanicí KDFC byla označena za „trubkovou“ senzaci.

Navzdory svému mládí spolupracovala s předními evropskými orchestry a dirigenty.

Má za sebou dvě alba The Voice of the Trumpet (2017) a Demoiselle (2019), druhé nahrané ve spolupráci s BBC Concert Orchestra a Billem Elliottem. Kromě dvou koncertů s triem Roberta Balzara zahraje také v Brně jako sólistka Koncertu pro trubku a orchestr Mieczysława Weinberga s Filharmonií Brno. 

Na pražském koncertě se můžeme těšit na koncert v podání:

Lucienne Renaudin Vary - trubka, Robert Balzar – kontrabas, Vít Křišťan -klavír, Kamil Slezák -  bicí

24. 2. 2020, 19.30 hod., Novoměstská radnice

Lucienne Renaudin Vary & Robert Balzar Trio (Francie / ČR)

Dalším zástupcem současné francouzské scény je Emile Parisien Quartet. Toto kvarteto, inspirované skladateli 20. století, jako jsou Hector Berlioz, Igor Stravinski, Arnold Schönberg, Richard Wagner a John Coltrane, Wayne Shorter nebo Ornette Coleman, dodává svému hraní jakýsi expresionistický charakter, jehož podstatou je improvizace. Potlačením vymezených žánrových hranic získává skupina velmi osobní a moderní výraz.

Založení projektu Emile Parisien Quartet v r.2004 znamená pro Parisiena prosazení umělecké identity a také zúročení dosavadní zkušenosti ze spolupráce s osobnostmi jazzu, jako je např. Wynton Marsalis, Chris Mc Bride, Johnny Griffin, Bobby Hutcherson Jacky Terrasson nebo Yaron Herman. Vedle kvarteta v roce 2016 Parisien založil mezinárodní kvintet, jehož nahrávka Sfumato rezonovala po celé Evropě.

V roce 2012 byl Emile Parisien zvolen Jazzovou Akademií „nejlepším francouzským hudebníkem roku“ a v roce 2014 získal cenu „Victoires de la Musique“ za nahrávku v duu s Vincentem Peiranim  „Belle époque“ a  cenu „Victoires du Jazz“ pro nejlepšího umělce.

Do Prahy přijíždí s kvartetem: Emile Parisien - sopran- a tenor saxofon, Julien Touéry – piano, Ivan Gélugne – kontrabas a Julien Loutelier – bicí.

27. 2. 2020, 19.30, Novoměstská radnice 

Emile Parisien Quartet (Francie)