Výstava "Pravdivé a nepravdivé" - Leo Symon - Galerie pod Palmovkou

15.2.2020, 17:30 – 21.3.2020, 11:00

VÝSTAVA EXHIBITIONS
Pravdivé a nepravdivé / True and false
LEO SYMON
od 15. 2. do 21. 3. 2020
Kurátor Curator Ľudmila Pašková

Cena vstupenky: zdarma Kč

Termín vernisáže: 15.2.2020 o 17.30hod.
Kde: Divadlo pod Palmovkou, Zenklova 34, Praha 8
Organizátor: AMYMON, s.r.o.

Pravdivé a nepravdivé True and false
Na těchto dvou výrocích stojí digitální svět tak, jak jej známe dnes.
Stroje, které denně vstupují do našeho života, neznají nic jiného, než pravdu a nepravdu v podobě jedničky a nuly. Tvoří dvojkovou soustavu, kterou se tyto stroje domlouvají, nebo pracují pro nějaký důvod, nebo také ne ...
Společnost se skládá z lidí, kteří se domlouvají, nebo pracují z nějakého důvodu, nebo také ne...
Tvoří analogickou dvojkovou soustavu muže a ženy. Jejich základním poznáním je pravda a nepravda tak, jak si je přiřadí v reálném čase, aby přežili do dalšího reálného času, nebo také ne. Vytvářejí nové pravdy a nepravdy, často bez hlubších souvislostí s exaktním poznáním, ale nesoucí takové informace, které tvoří základ poznání, že stárneme, ale málokdy zmoudříme. Takto nějak se dá textem oslovovat, pokud to někdo čte.
Já raději volím kombinaci tvarů a barev na různé materiály, abych oslovil každého, kdo se zadívá na můj vytvořený obraz. V tom okamžiku nezáleží na tom, čím a jak byl vytvořen, ale tím, zda oslovuje, nebo zda má vůbec co říci ve smyslu pravdy nebo nepravdy, kterými vyslovuji svůj názor. Pojmy "ano" a "ne" se už nedají dělit na nic jiného, a tedy buď je to tak, nebo to tak není. Skládáním pravd a nepravd vznikají naše komunikační, pracovní a vlastně všechny ostatní činnosti, které zanechávají výpověď o tom, že jsme, nebo také ne. Věřím, že pokud se setkáme, ať již zprostředkovaně řečí mých obrazů, nebo i osobně, nebudeme považovat tento okamžik za zbytečný.

autor textu Leo Symon