Edo Jaganjac: Život ve válce

8.10.2019, 19:00 – 21:00

Přednáška lékaře, který dva roky pracoval v nemocnici v obléhaném Sarajevu.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Může si člověk zvyknout na válku? Já jsem si zvykl. Zvykl jsem si na ponižování, na hlad, na smrt… na válku. Ale může si člověk zvyknout na válku a zůstat normální? Znervózňuje mě otevřený prostor, cítím nebezpečí jako pronásledovaná šelma, zaléhávám jen zaslechnu hvízdání. Je to normální? Určitě ne. Ale byl bych ještě naživu, kdyby to vše pro mě nebylo normální? Jaký je život člověka ve válce?

MUDr. Edib Jaganjac – chirurg pocházející z Bosny. V době obléhání Sarajeva po dva roky léčil raněné ve zdejší nemocnici a bojoval s byrokracií mezinárodních organizací o jejich transport do bezpečí. Od roku 1993 žije se svou rodinou v Česku, je traumatologem v motolské nemocnici. V roce 2015 vydal knihu Sarajevská princezna o snaze zachránit pětiletou Irmu Hadžimuratović, jejíž příběh v roce 1993 sledoval celý svět.

Přednáška z cyklu Člověk v dialogu 2019: Hledání smyslu. (www.pragjesu.cz/clovek-v-dialogu). Pořádá komunita bosých karmelitánů z kláštera Pražského Jezulátka s finanční podporou MČ Praha 1 a Ministerstva kultury ČR.