Svatojánská noc 22. 6. ve skanzenu v Kouřimi

22.6.2019, 19:00 – 20:00

Noc kouzel v kouzelném skanzenu

V sobotu 22. června 2019 od 19 do 23 hodin uvede Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Svatojánská noc. Svátek sv. Jana Křtitele uctíme pálením svatojánského ohně k zahnání draků, neopomeneme ani kouzelné byliny. Večer vyvrcholí tematickým koncertem Michaela Pospíšila, zpěváka, multiinstrumentalisty a hudebního badatele v oblasti barokní hudby.

Cena vstupenky: 80/120/320 Kč

Ředitel Regionálního muzea v Kolíně, Mgr. Vladimír Rišlink: „Oslavy svátku sv. Jana Křtitele souvisí s letním slunovratem (21. června) a s počátkem léta. Podle lidových představ toto období přechodu otvírá prostor pro působení nadpřirozených sil, a dochází tedy k prolínání tohoto světa se světem nadpřirozených bytostí…“

Od 19 do 21:30 hodin odhalíme tajemství svatojánské noci, jak je vnímali naši předkové. Návštěvníci se poučí o moci magických bylin a nápojů lásky, které jsou součástí magie období okolo slunovratu a budou si moci uvít pelyňkový věnec za účelem věštění.

Ve 21:30 začne koncert Michaela Pospíšila věnovaný tématu Svatojánské noci a období počátku léta. Svoji hudební produkci doprovodí poutavým vyprávěním. Při setmění odvede diváky za zpěvu a hudby k obřadnému zapálení svatojánského ohně. Koncert bude pokračovat až do 23 hodin.

Michael Pospíšil vystudoval zpěv na Pražské konzervatoři, absolvoval mistrovské kurzy v zahraničí, vyučoval na konzervatoři v Pardubicích, založil soubor Ritornello, kromě něj vede také soubor Pražští komorní pěvci. Koncertuje po celé Evropě i v USA. Zaměřuje se především na interpretaci barokní hudby. Intenzivní badatelskou práci s originálními prameny zúročuje jako hudebník, dramaturg a editor. Vede interpretační dílny, semináře a přednáší.

Lidové zvyky svatojánské noci

Již od středověku bylo nejen v českých zemích rozšířeným zvykem pálení svatojánských ohňů, sloužících jako prostředek k zahnání draků, kteří o slunovratu svým jedem mohou otrávit studny a prameny. Obecně však byl tento zvyk vykládán jako pocta sv. Janu Křtiteli a spojován se zábavami svobodné mládeže. Pálení ohňů, provozované večer na otevřených prostranstvích nebo návrších za vesnicí, doprovázelo hodování, tanec, metání žhavých polen, skákání přes plameny (podařený skok věští šťastné manželství), nebo společné válení se po svahu.

Se zábavami při pálení svatojánských ohňů souvisí také sběr bylin, především pelyňku – černobýlu, zvaného také „bylina svatého Jana“. Mládenci je před návratem domů většinou odhazovali do ohně, dívky si je často odnášely k provozování věšteb. Svatojánský věnec položený do postele pod polštář měl dívce ve snu vyvolat podobu budoucího manžela. Věnce se také vhazovaly do vodních toků pro věštění pravděpodobnosti sňatku.

Vstupné: 120Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč.