Radek Brousil: Hey Sorrow Where Are You? - Experimentální prostor NoD

25.4.2019 – 19.5.2019, 23:59

Téma výstavy „Hey Sorrow Where Are You?“ se zabývá problematikou produkce textilních společností, environmentálním dopadem výroby, lineárními produktovými cykly plastových obalů a s tím souvisejícím smutkem doby, ve které žijeme. 

V postoru se rozprostírá nostalgie po melancholii emo kytarovek 90. let, kdy jsme si mysleli, že apokalypsa je ještě příliš daleko.

Fotografie, které se objeví na výstavě nebudou digitální ani papírové, ale mají formu trojdimenzionálních textilních objektů doplněných o látky z české produkce a českého designu avšak primárně určené pro Africký trh. Doplňovat je budou textilní objekty znázorňující lidský smutek, které budou vyrobeny z triček amerických hudebních emo kapel z přelomu milénia, které zpívají o samotě a ztracené lásce. V prostoru rozprostřené keramické sošky reprezentují osamělé plastové lahve, jež člověk vyvrhl do přírody. Celý prostor bude působit jako prostředí environmentální katastrofy s estetikou pohádkového lesa.

Problematika spotřebního trhu a jeho ničivý dopad na životní prostředí zde stojí v centru Brousilova zájmu. Jeho výtvarné výstupy se snoubí s kritickým výzkumem pohybujícím se mezi zájmy etiky, ekonomie a ekologie. Jeho analýza není sociologická, ale spíše pracuje s metodou dekontextualizace, kdy jsou jednotlivé elementy, formy a symboly vytrženy z původního kontextu v nových formacích zviditelňují vztahy moci.