Výstava obrazů Michaela Rittsteina Cestou necestou ve foyer Divadla Bolka Polívky

22.3.2019 – 30.4.2019, 23:59

Foyer brněnského Divadla Bolka Polívky zaplní pozoruhodná díla malíře, kreslíře, grafika a ilustrátora, jednoho z nejvýznamnějších současných českých umělců Michaela Rittsteina. Vernisáž výstavy jeho obrazů nazvané Cestou necestou se uskuteční v pátek 22. března v 16:45.  

Michael Rittstein absolvoval Akademii výtvarných umění, kam se v roce 2001 vrátil jako vedoucí pedagog ateliéru malby. Vystavuje na mnoha samostatných i společných přehlídkách doma i v zahraničí, jeho obrazy jsou součástí sbírek světových galerií i soukromých sběratelů.  Pro jeho tvorbu je typický sarkastický a ironický pohled, vtipně glosující všednodenní život, stejně jako barokní rozmach bravurního koloristy spojený s lehkostí rozeného kreslíře-vypravěče, pro něhož monumentalita není dána formátem. On sám v jednom z rozhovorů na otázku, co chce od umění, odpověděl:  „Zajímá mě, jak se u něj pobavím. Můj základní požadavek zní — nenudit se. To platí i o mých obrazech. Nechci se u nich nudit já a přeji si, aby se u nich nenudili ani diváci.“ A to je ostatně ta nejlepší pozvánka na Rittsteinovu výstavu, kterou v Divadle Bolka Polívky bude možné zhlédnout až do konce dubna.

O Divadle Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky se usídlilo v budově na Jakubském náměstí v Brně v roce 1993 a 17. září téhož roku zde autorským představením Bolka Polívky Trosečník zahájilo svoji činnost a svou první sezónu. Za dvacet šest let existence se zde vystřídala řada jeho dalších projektů. V rámci současného repertoáru lze vybírat jak z jeho autorských her (Šašek a syn, DNA), tak z představení vytvořených ve spolupráci s jinými divadly (Mínus dva, The Naked Truth). Divadlo také spolupořádá legendární Manéž Bolka Polívky. Diváci zde mohou zhlédnout širokou nabídku her hostujících českých a zahraničních souborů (Dejvické Divadlo, Činoherní Klub, Štúdio L+S, Divadlo Studio DVA, Divadlo Járy Cimrmana, Divadelní spolek Kašpar, Divadlo Kalich, Divadlo Palace, Divadlo Příbram, Divadlo Komediograf a další) a na prknech vidět známé herecké osobnosti. Vedle divadelních představení jsou pravidelným doplňkem programové skladby také koncertní vystoupení předních českých a slovenských hudebníků a kapel nejrůznějších žánrů. Celosezónní aktivitou jsou také výstavy (cca 10–12 za sezonu) významných malířů, grafiků a fotografů, pořádané ve foyer divadla. Divadlo se ve spolupráci se svými partnery věnuje také charitativní činnosti. Zisk z těchto představení rozděluje organizacím, které se věnují pomoci a podpoře tělesně postiženým, rozvoji a výchově dětí či pomoci starým lidem.