Ultima Vez - Seppe Baeyens – Invited - Divadlo Archa

8.3.2019, 17:00 – 9.3.2019, 21:00

„Snažím se propojovat generace. Tanec přitom slouží jako dorozumívací prostředek. V tom vidím jeho velkou sílu.“

Ultima Vez - Seppe Baeyens – Invited - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Tanečník a choreograf Seppe Baeyens s uskupením Ultima Vez úzce spolupracuje od roku 2011. V roce 2015 pod křídly skupiny Wima Vandekeybuse vytvořil svoje první velké taneční představení „Tornar“ pro mnohogenerační sbor profesionálních a amatérských tanečníků. Představení mělo v Belgii i v zahraničí velmi dobrý ohlas a bylo vybráno pro účast na festivalu Het TheaterFestival.

Baeyensovo nejnovější dílo stojí na intenzivním zkoumání témat (jevištního) prostoru a spoluautorství v současném tanci. V představení INVITED Baeyens formuluje svoji uměleckou odpověď na otázku, jak se diváci mohou podílet na choreografii představení. V jeho pojetí je tanec společným jazykem, který umožňuje nové druhy soužití a tím stírá hranice mezi performery a diváky.

Různorodé mnohogenerační obsazení odráží rozmanitost dnešní společnosti. Publikum zde hraje nepostradatelnou roli a dostává také příležitost ujmout se vedení. Scénografie představení rozděluje i sjednocuje, objevuje se a mizí, vede tanečníky i diváky jejich společným příběhem.

Z recenzí

Taneční představení, do nějž se diváci ochotně zapojí – a ještě v pátek večer, po dlouhém pracovním týdnu? Choreograf Seppe Baeyens to ve svém vzrušujícím, dojemném představení INVITED dokázal.
- Michaël Bellon, BRUZZ

Představení INVITED prolamuje hranici mezi performery a diváky, a tím nás pobízí jeden druhého skutečně vnímat – dokonce se dotýkat. Dostáváme možnost se v bezpečném prostředí setkat s lidmi, které bychom jinak, „venku“, možná ignorovali.

Síla představení tkví v tom, že Baeyens i všichni tanečníci a muzikanti dovolují každému být sám sebou. Nikdo nikoho nenutí se zúčastnit: pokud se rozhodnete jen pozorovat postupné zapojování stovky „herců“, můžete. A je to úchvatná podívaná.
- Thomas Peeters, DE TIJD

Divadlo – umění přítomného okamžiku – se pyšní schopností vytvářet společenství. Často je to spíše přání než realita, ne ale v Baeyensově případě. Díky jeho sociální inteligenci a smyslu pro kompozici je představení INVITED podmanivý, emočně silný zážitek.
- Charlotte De Somviele, De Standaard