Miroslav Šnajdr st. Pohledy do sbírek Muzea umění Olomouc

28.2.2019 – 2.6.2019, 23:59

Tvorba Miroslava Šnajdra st. je již trvale uznávanou hodnotou české umělecké scény druhé poloviny dvacátého století. Bývá nosnou součástí významných výstavních projektů a zdobí většinu předních veřejných i privátních uměleckých sbírek.

Muzeum umění Olomouc, které již dlouhodobě jeho práci sleduje a ve svých sbírkách uchovává, dává touto výstavou veřejnosti do této kolekce nahlédnout a současně jí vzdává hold jubilujícímu umělci.

Šnajdrovo malířské a kreslířské dílo se utvářelo od počátku šedesátých let v kontextu s českou informelní malbou. Dvojdomost jeho uměleckého talentu (profesionálně působil jako hornista Moravské filharmonie v Olomouci) obohacuje jeho výtvarnou tvorbu o hudební cítění. Jedním z jeho hlavních inspiračních zdrojů je také spontánní svět dětí s jeho výtvarnými projevy. Odtud pramení kresebný charakter některých jeho pláten, korespondující s tvorbou Georgese Dubuffeta a Cy Twomblyho. Celou jeho tvorbu také provází intenzívní zájem o vrcholná díla světového malířství, která glosuje osobitými malířskými parafrázemi.

Muzeum moderního umění Olomouc | Galerie
28. 2. 2019 – 2. 6. 2019