MHF Český Krumlov 2019 - Petr Samšuk

4.8.2019, 19:30 – 22:00

30 let od pádu železné opony (večer s písněmi Karla Kryla)

Program

Výběr z písní Karla Kryla: Kateřina, Nevidomá dívka, Srdce a kříž, Morituri te salutant, Píseň Neznámého vojína, Veličenstvo kat, Bratříčku, zavírej vrátka, Tak vás tu máme /Bratři/, Marat ve vaně, Co řeknou?, Rakovina, Bludný Holanďan, Lásko!, Vánoční, Dívka havířka, Karavana mraků, Děkuji, Lilie, Z ohlasu písní ruských, Martině v sedmi pádech, Irena, Písničkářský bacil, Ukolébavka ad.

Petr Samšuk připravil výběr z písní Karla Kryla, jednoho z nejuznávanějších zástupců protikomunistického protestsongu i angažované písně. Kryl měl velký rozsah tvorby a schopnost tvořit radikálně odlišné skladby, počínaje veršovanými pamflety a konče zpívanými básněmi, které pracují s hlubokými alegoriemi a složitými jazykovými a významovými konstrukcemi. Významnou roli hraje i jeho tvorba inspirovaná biblickými texty, která se ovšem obrací i do moderní doby. Někdy se mu přezdívá „básník s kytarou“.


O umělcích


Muzikant mnoha tváří Petr Samšuk hraje na kytaru, akordeon a zpívá. Vystupuje nejčastěji s vlastní stálou kapelou Sam’s band, ale i v menších sestavách a také sólově. Kapela Sam’s Band má v repertoáru koncertní projekty věnované tvorbě Boba Dylana, Erica Claptona a Petra Kalandry. Prvním projektem byl v roce 2016 Birthday Concert Boba Dylana, téměř tříhodinový koncert zachycující celoživotní tvorbu tohoto barda v mnoha jejích podobách. Následoval muzikantsky poměrně náročný program na počest mága kytara a atmosféry – Erica Claptona. Koncertní projekt Uzenej večer pro Petra Kalandru pak byl logickým pokračováním, protože Kalandrova hudba Petra Samšuka v 80. letech pro příchodu do Prahy na studia formovala. Tyto tři koncertní programy má kapela Sam’s band stále v repertoáru a opakovaně je hraje v Praze, ale například i v Brně, Olomouci, Českých Budějovicích apod. Ve folklorním triu se Petr Samšuk věnuje milovaným lidovým písním z různých oblastí. Jak o sobě sám říká, „nechal půlku srdce na Horňácku“. Sólově vystupuje hlavně s výběrem písní Karla Kryla. Před různými úpravami dává přednost snaze o zachování síly sdělení Krylových písní hraných a zpívaných jedním interpretem. V roce 2019 chystá Petr Samšuk několik koncertů, kterými připomene 75. nedožité narozeniny Karla Kryla, ale také 30. výročí pádu železné opony.