Trojská botanická zahrada připravila tradiční Svatomartinský přípitek

11.11.2018, 11:11 – 17:00

V neděli 11. listopadu přesně v 11:11 se na vinici sv. Kláry dle tradice poprvé otevřou lahve s letošním Svatomartinským vínem. Přijďte ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak kvalitu nového ročníku. Těšit se můžete na sváteční dobroty včetně husích specialit a koláčů. Příjemnou atmosféru dokreslí tóny jazzu a swingu. Oslavy sv. Martina potrvají na vinici sv. Kláry do 17 hodin. 

Ani uspěchaná moderní doba nepřerušila dodržování některých tradic našich předků. Svatomartinský přípitek mladými víny patří i dnes k oblíbeným zvykům. „Na vinici sv. Kláry vzhledem k její malé rozloze mladá ani Svatomartinská vína nevyrábíme. Přesto jsme o tuto tradici naše návštěvníky nechtěli ochudit, a tak i letos, už potřinácté, nabídneme to nejlepší ze sortimentu českých a moravských vinařů,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Na vinici sv. Kláry za husou, zábavou i tancem

 
Ke svátku sv. Martina, a k mladým vínům obzvláště nejlépe hodí pečená husa, kaldoun a další podobné delikatesy. Ani ty nebudou v neděli 11. listopadu na vinici sv. Kláry chybět. Milovníci sladkých pochoutek by si neměli nechat ujít skvělé koláče ze Zámecké pekárny. A aby byl zážitek z dobrého jídla i vína dokonalý, bude i tentokrát vinicí znít hudba. Odpoledne zpříjemní tóny jazzu a odvážní si mohou zatančit swing. K tanci i poslechu bude od půl dvanácté hrát kapela Bee Band. „Pro pobavení návštěvníků jsme tentokrát připravili i zábavné aktivity. Svou obratnost si vyzkouší v hodu korkem na cíl a milou vzpomínkou jistě bude i fotografie s naším svatomartinským běloušem,“ zve na akci Zuzana Červenková Havrdová, jedna z organizátorek.
 
I letos si na vinici sv. Kláry přesně v 11 hodin a 11 minut připijete nejlepšími mladými i Svatomartinskými víny z nabídky českých i moravských vinařství. „Pro naše zákazníky vína každoročně pečlivě vybíráme. Díky tomu u nás ochutnají opravdu to nejlepší, co letošní ročník nabízí. Tato vína budou ve vinotéce k dispozici pouze do vyprodání zásob,“ vysvětluje Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára.
 
Památkově chráněná vinice sv. Kláry má jedinečného genia loci a nádherný výhled, který se z ní naskýtá. Za příznivého počasí si nenechte ujít možnost posezení na jedné z teras viničního domku. Pokud by ale svatý Martin v den svého svátku do Prahy přijel v mrazivém hávu a na bílém koni, budou k dispozici venkovní přímotopy a deky, nebo se můžete zahřát u hořícího krbu uvnitř vinotéky.