Svět knihy Plzeň

21.9.2018 – 22.9.2018, 23:59

Město Plzeň bude hostit od 21. do 22. září 1. ročník mezinárodního  knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň. Akce se má stát regionální odnoží úspěšného pražského veletrhu, který oslaví příští rok již čtvrtstoletí svého konání. Organizátoři slibují zajímavě oživit areál DEPO2015, v jehož prostorách se plzeňský knižní svátek uskuteční. Vzhledem k  tomu, že se plzeňský Svět knihy koná na začátku školního roku, je motto akce „Literaturou ke vzdělání“, se zaměřením na pořady a autory v žánru non-fiction a edukaci, ale i milovníci beletrie si samozřejmě přijdou na své.

Svět knihy Plzeň je novou akcí v oborovém kalendáriu a volbu právě na toto město a region vysvětluje ředitel veletrhu Radovan Auer: Proč Plzeň? Plzeň má dobrou kupní sílu, díky projektu Evropského hlavního města kultury zde je kulturní zázemí, žádná obdobná akce se zde nekoná. Pro uspořádání akce je zde vhodný areál – DEPO2015 (www.depo2015.cz), který nabízí industriální osobitost a zároveň veškeré potřebné technické zázemí, prověřené celou řadou kulturních a společenských akcí.

Svět knihy Plzeň proběhne ve dnech 21. - 22. září 2018 ve zmíněném areálu DEPO2015. Hlavní část bude v tzv. Autobusové hale, zde budou expozice dle požadavků vystavovatelů, ve vedlejší hale pak budou pro ty, kteří nebudou chtít stavět vlastní stánek, k dispozici prodejní místa v rámci tzv. tržnice. Knižní produkce vystavovatelů bude ještě doplněna o knihkupectví Kosmas, aby byla pro zájemce zajištěn co nejširší výběr literatury domácí i překladové za výhodné veletržní ceny.

Programy pak budou probíhat i v dalších prostorách DEPA2015, celkem organizátoři počítají se čtyřmi programovými sály. „Pro Plzeň připravujeme řadu diskuzí, během kterých vystoupí autoři a hosté nejen z České republiky. Na veletrhu se představí celá řada našich literátů a osobností, jmenujme Josefa Formánka, Jiřího Grygara, Galinu Miklínovou, Tomáše Sedláčka a mnoho dalších. Ze zahraničí účast přislíbil například čínský disident Liao I-wu, dále momentálně nejoblíbenější švédský spisovatel Jan Guillou, dále Amir Or, izraelský básník a esejista, jehož dílo bylo přeloženo do čtyřiceti pěti jazyků, či známí polští autoři Mariusz Scygiel, Zbigniew Czendlik a Mariusz Surosz,upřesňuje Radovan Auer a dodává, „oproti Praze ovšem chceme více s programem expandovat do města, čtení budou probíhat například ve světově unikátních Loosových interiérech či areálu Plzeňského Prazdroje.“

Festivalová část bude doplněna i o výstavy, návštěvníci budou moci zhlédnout expozici Pocta Rychlým šípům, připomínající letošní 80. výročí založení tohoto populárního chlapeckého klubu, ke komiksu se vztahuje i výstava Punťa: zapomenutý hrdina českého komiksu (1934 – 1942). Česká historie, konkrétně léta komunistického režimu, bude prezentována výstavami Fotbal v undergroundu a Příběhy 20. století.

Areál DEPO2015 bude otevřen od 9:00 do 19:00, vstupné na akci je plné 80,- Kč, zlevněné 40,- Kč, pro školní skupiny 20,- Kč. Návštěvníci veletrhu budou mít zároveň vstup zdarma na výstavu „100PY“.

Akci podporuje jak Plzeňský kraj, tak město Plzeň, hejtman i primátor udělili akci záštitu, podporu přislíbil i Plzeňský Prazdroj.

Více informací na www.svetknihy.cz